« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MASOVNI UZGOJ

Jedemo piletinu bogatu antibioticima

VIDEO - Pilići koje kupujemo niti jednu sekundu nisu proveli na svježem zraku, u prirodi i pod prirodnim svjetlom

Piletina
Piletina (Shutterstock)
Više o

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

antibiotici

,

uzgoj hrane

,

piletina

,

Iskander

Uzgoj pilića odavno više nije prirodan, a posebno je zabrinjavajuće što se upotreba antibiotika povećava iz godine u godinu. Prije deset godina tako je svaki pilić tijekom svog kratkog života (oko 32 dana) dobio prosječno 1,7 tretman, dok se danas ta brojka popela na 2,3, javlja nizozemski Institut za poljoprivredu.

Bez upotrebe neprirodnih sredstava pilići u masovnom uzgoju vjerojatno ne bi preživjeli, a neslužbene brojke korištenja antibiotika mogle bi biti i više od navedenih. Sve veća upotreba antibiotika u hrani kod ljudi dovodi do stvaranja antitijela zbog čeka određeni lijekovi postaju nedjelotvorni u slučaju bolesti.

Pilići u masovnom uzgoju žive u doslovno nemogućim uvjetima. Na jednom kvadratnom metru tako se nalazi i po 24 pilića, a što su prostorije manje to je veća opasnost od pojave zaraza. Pilići koje kupujemo tako nisu ni sekunde proveli na svježem zraku, u prirodi i pod prirodnim svjetlom.

Antibiotici su službeno zabranjeni kao sredstva koja pospješuju rast životinja od 2006. godine te se koriste samo u svrhu liječenja. Međutim, zanimljivo je da se upotreba nije smanjila nego upravo suprotno - povećala.

Pogledajte zanimljiv video o putu piletine od uzgoja do našeg stola: 

25.10.2010. 15:15:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    25.10.2010. 15:31
    nažalost istina. pogledati film Food Inc.
Novi komentar
nužno
nužno