« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana
ZAČINI

Jedan začin koji utječe na lijekove koje pijete

Posljednjih se godina naveliko piše o zdravstvenim prednostima kurkume, jarko žutog začina koji se može kupiti u obliku praha, ekstrakta ili tinkture

Magična biljka iz Indije
Magična biljka iz Indije (Arhiva)
Više o

kurkuma

,

lijekovi

Kurkuma, prema istraživanjima, ublažava bolove i simptome depresije te ima protuupalna, antidijabetička i antikancerogena svojstva. 

No, prije nego što je počnete koristiti redovito, provjerite sve što se zna o njoj. Evo što liječnici i dijetetičari kažu.

Naime, kurkuma je u središtu pažnje jer se u tradicionalnoj medicini u jugoistočnoj Aziji koristi već tisućama godina. Aktivni spoj kurkume, kurkumin, dokazano ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Osim toga, istraživanja pokazuju da koristi srcu, crijevima i mozgu te može poboljšati osjetljivost na inzulin.

Dok suplementi na bazi kurkume mogu imati neke obećavajuće potencijalne učinke, njihova interakcija s nekim lijekovima potencijalno bi mogla donijeti više rizika nego koristi.

Antikoagulansi / antitrombocitni lijekovi - prema recenziji iz 2020. u časopisu Frontiers in Pharmacology, kurkumin ima blaga antikoagulantna svojstva, što može dovesti do smanjene sposobnosti tijla za zgrušavanje krvi. Kombinacija dodataka kurkume s lijekovima za razrjeđivanje krvi, kao što su aspirin i slični, može povećati mogućnost krvarenja ili modrica.

Gastrointestinalni lijekovi - dodatak na bazi kurkume mogao bi povećati razinu želučane kiseline pritom ometajući učinak antacida, ako ih uzimate. Stručnjak kaže da antacidi trebaju djelovati suprotno od učinka kurkume. Uzimanje dodataka prehrani s kurkumom moglo bi umanjiti učinkovitost ovih lijekova u liječenju refluksa kiseline ili čira i moglo bi uzrokovati nelagodu.

Lijekovi za snižavanje šećera u krvi - kurkuma može imati slične učinke kao lijekovi za dijabetes na snižavanje razine šećera u krvi. Premda male doze i kratka razdoblja korištenja kurkumina možda neće dovesti do štetnih ishoda, kao što je navedeno u studiji iz 2021., kurkumin može pojačati učinkovitost lijekova za dijabetes. Stoga uzimanje dodataka kurkume s lijekovima za dijabetes može povećati rizik od hipoglikemije i preporučuje se razgovor s liječnikom prije upotrebe.

25.01.2024. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno