Je li vrijeme za finu pileću juhicu?
Danas znanost sugerira da zdjelica juhe od piletine i povrća koja grije, ne samo da je dobra prehrana, već može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade
Glavna namirnica mnogih svjetskih kuhinja mogla bi biti više od samo ugodne hrane. U raspravi iz 12. stoljeća, veliki srednjovjekovni rabin, liječnik i filozof Moses Maimonides preporučio je pileću juhu za liječenje poremećaja dišnog trakta i možda je bio na tragu nečega.
Danas znanost sugerira da zdjelica juhe od piletine i povrća koja grije, ne samo da je dobra prehrana, već može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade.
Kako pileća juha može pomoći
Istraživači iz Medicinskog centra u Nebraski testirali su tradicionalni recept za pileću juhu, koja je kuhana i rastopljena za laboratorijski eksperiment. Također je testirana u različitim fazama pripreme kako bi se utvrdilo pojedinačno djelovanje njenih sastojaka i kako bi oni mogli ublažiti simptome prehlade.
Studija objavljena u časopisu Chest 2000. godine, pokazala je da komponente pileće juhe mogu inhibirati kretanje stanica imunološkog sustava zvanih neutrofili. Moguće je da bi to moglo pomoći u suzbijanju prirodnog upalnog odgovora tijela na infekciju, uključujući strujanje sluzi koje obično prati prehladu. Svaki od sastojaka pokazao je sličan učinak, što sugerira da isti učinak možete dobiti od povrtne juhe.
Mala studija iz 2012. objavljena u American Journal of Therapeutics utvrdila je da je piletina bogata spojem koji se zove karnozin. Prema istraživačima, karnozin utječe na imunološki odgovor tijela i mogao bi dodatno pomoći u borbi protiv virusa. Razne fitokemikalije u povrću imaju i ljekovita svojstva. I dok je poznato da jednostavno ispijanje vrućih tekućina ublažava začepljenost otpuštanjem sekreta, prošla istraživanja sugeriraju da pileća juha to čini mnogo učinkovitije od obične tople vode.
Izvucite maksimum iz pileće juhe
The Healthy je objavio osnove tradicionalnog recepta koji se koristi, iako druge verzije mogu jednako dobro funkcionirati, prema istraživačima iz Nebraske koji su testirali komercijalne marke za usporedbu.
Sastojci
1 cijelo pile (od otprilike 2 kg)
1 paket pilećih krilaca
3 velike glavice luka
1 veliki batat
3 pastrnjaka
2 repe
12 većih mrkvi
5 štapića celera
peršin, sol i papar po ukusu
Stavite piletinu u veliki lonac, prelijte hladnom vodom i pustite da prokuha. Dodajte sve ostalo povrće osim celera i peršina i kuhajte 90 minuta. Dodati celer i peršin, kuhati još 45 minuta pa izvaditi piletinu (koja se može poslužiti u drugom jelu). Usitnite povrće u multipraktiku i začinite juhu po želji.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar