« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TRAŽENJE ISTINE

Je li soja zdrava?

Mišljenja stručnjaka o soji su podijeljena - jedni tvrde da je zdrava i korisna u sprječavanju brojnih zdravstvenih problema, drugi pak uvjeravaju u sasvim suprotnu priču

Soja
Soja (winnond/FreeDigitalPhotos)
Više o

soja

,

zdravlje

Soja je pravo spremište nutrijenata i obvezna namirnica u svakom vegetarijanskom kućanstvu u kojemu ljudi traže prikladnu zamjenu za proteine i masnoće iz mesnih proizvoda. Stoljećima je ta namirnica smatrana gotovo savršenom hranom, naročito u kontekstu sprječavanja srčanih bolesti. Pojedina istraživanja sugeriraju da soja štiti i od raka zbog toga što sadrži izoflavone. Međutim, svaka medalja ima dvije strane. U posljednje vrijeme sve je više istraživanja koja bude sumnje u zdravstvenu moć soje. Američki Ured za hranu i lijekove ponovo analizira svoje zaključke iz 1999. godine o tome kako prehrana temeljena na soji čuva od srčanih problema. I što je na kraju istina? Pogledajmo.

Poznate zdravstvene koristi soje

  • Dobra je za prehranu jer sadrži zdrave masnoće, proteine i vlakna
  • Idealna je zamjena za životinjske proizvode koji mogu sadržavati mnogo kolesterola
  • Bogata je nutrijentima i omega-3 masnim kiselinama kao i vitaminom B
  • Američka FDA je 1999. godina potvrdila da konzumiranje 20 do 25 grama proteina iz soje na dan pomaže držanju razine kolesterola u tijelu u ravnoteži
  • Puna je fitoestrogena zbog čega smanjuje rizik od raka prostate i dojke.

 

Dvojbi ipak ima

Općenito govoreći, dokazi koji potvrđuju uporabu fitoestrogena u tretmanima za menopauzu, kardiovaskularne bolesti, osteoporozu i rak su ograničeni. Ipak, kako navode stručnjaci iz Mayo Clinica, uporaba soje dobro je istražena u tretmanima za djecu koja imaju dijareju i sigurno je učinkovita i u tom kontekstu dobro zamjenjuje kravlje mlijeko. Prema pisanju Life Mojoa, sva tradicionalna hrana od soje (tofu, mlijeko, tempeh, miso)  pruža oko 30 do 40 miloigrama izoflavona po serviranju; žene koje jesu soju svakodnevno tijekom šest mjeseci osjetit će korisne učinke u smislu očuvanja gustoće kostiju u menopauzi.

Mišljenja su kontradiktorna

Trudne žene koje su na prehrani bogatoj sojom riskiraju dugoročne razvojne probleme svoje djece, pisao je BBC 1999. godine. Prema riječima znanstvenika citiranim u članku BBC-a, soja sadrži sastojke znane kao fitoestrogeni ili izoflavoni  za koje se vjeruje da imitiraju djelovanje ženskog hormona estrogena i koji čak ograničavaju djelovanje tog hormona. Drugi pak misle da fitoestrogeni iz soje ubrzavaju razvoj raka dojke. Dr. Gerbstadt iz Američkog dijetetskog  udruženja, piše EverydayHealth, kazao je da bi žene kod kojih je rizik od raka dojke veći  trebale pripaziti koliko soje jedu jer ona može djelovati na ravnotežu hormona u tijelu i izmijeniti je na način da se ubrzava stvaranje i napredovanje spomenutog raka.

Čak i Američko udruženje za srce (AHA) ponovo razmatra svoje tvrdnje da prehrana na soji snižava kolesterol uz napomenu da za taj zaključak možda nema dovoljno čvrstih dokaza.

Što je istina o soji?

Soja je dobar izvor proteina, naročito za vegetarijance i sve dok je ljudi konzumiraju u umjerenim dozama, dugoročna zdravstvena korist je zagarantirana. Evo jednog savjeta - konzumirajte soju u odnosnu na svoju težinu - ako težite 60 kilograma, dnevni unos proteina treba biti 60 grama. Sve preko toga će otežati rad vaših bubrega i probavnog sustava, naročito ako rijetko vježbate i malo se krećete. Jedite soju, eli bez pretjerivanja.

07.04.2011. 14:34:00
Novi komentar
nužno
nužno