« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
BUDUĆNOST

Je li Snapdragon 660 AIE novi sustav na čipu?

Njegova hardverska jezgra je još uvijek Snapdragon 660, ali je opremljen hardverom za implementaciju funkcije umjetne inteligencije

Snapdragon 660AIE
Snapdragon 660AIE (Qualcomm)
Više o

Qualcomm

,

AIE SoC

,

Snapdragon

Kineski Vivo X21 i X21 UD dva su prva pametna telefona koje pogoni Qualcomm Snapdragon 660 AIE SoC. Što znači AIE? Je li to novi sustav na čipu? Odgovori slijede.....

Snapdragon 660AIE nije novi proizvod koji je nedavno razvio Qualcomm. Njegova hardverska jezgra je još uvijek Snapdragon 660, ali je opremljen hardverom za implementaciju funkcije umjetne inteligencije. U biti je prijelazno rješenje po pitanju AI dok ne osvane Snapdragon 700 serija u drugoj polovici ove godine.

Zašto se 660AIE pojavljuje u ovom trenutku? Qualcomm je morao nešto poduzeti jer je očito počeo rat na AI području mobilnih procesora. Naravno, Snapdragon 660AIE čipset nema snagu Hass Kirin 970 i MediaTek Helio P60 čipseta, ali postaje konkurentniji u srednjem cjenovnom rangu nudeći proizvođačima uređaja AI za učenje korisničkih navika i potrebe rada kamera.

Konkretno, u vivo X21 modelu AI funkcija kamere koristi se za AI Beauty, automatsko prepoznavanje scena i podešavanje odgovarajuće unaprijed određene vrijednosti za svaku scenu kako bi korisnici mogli snimiti dobre fotografije bez korištenja ručnog načina rada.   

Osnovne specifikacije Snapdragon 660 platforme

Platforma ima CPU s 8 Kryo 260 jezgre koja rade u standardnoj Big.LITTLE konfiguraciji. To uključuje 4 jezgre podešene za performanse i još 4 jezgre prilagođene učinkovitosti. Protokoli za upravljanje energijom distribuira opterećenje na te skupove jezgri na temelju potreba.

Opća upotreba možda nikada neće trebati skup visokih performansi, ali za potrebe igranja mogu se pokrenuti. Ostale detaljne specifikacije dostupne su na stranici Qualcomma.

Piše: Sanja Ledinek
21.04.2018. 09:45:00
Novi komentar
nužno
nužno