« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
NAJAVE

Samsung radi na Exynos 9820 čipsetu s podrškom za 5G

Prvi pametni telefoni pogonjeni novim čipom s 5G podrškom trebali bi se pojaviti u prvom tromjesečju 2019. godine, vjerojatno lansiranjem Samsung Galaxy S10 pametnog telefona

Novi Exynos stiže
Novi Exynos stiže (Samsung)
Više o

Samsung

,

Exynos 9820

Jedan od Samsungovih inženjera na svom LinkedIn profilu otkriva nam da tvrtka radi na Exynosu 9820 sustavu na čipu s 5G RF čipom temeljenim na RISC-V arhitekturi za rad u mobilnim mrežama pete generacije.

Razvoj Exynosu 9820 sustava na čipu započeo je u siječnju ove godine. Što se tiče performansi, CPU bi mogao raditi na taktu 3.0 GHz. Hoće li SoC biti temeljen na 7 nm procesnoj tehnologiji ili na 10 nm, ostaje do daljnjega obavijeno velom tajne. Istovremeno, korejski proizvođač radi na poboljšanju energetske učinkovitosti, podršci za više kamera za foto senzore, 3D prepoznavanju lica i drugim funkcijama.    

Prvi pametni telefoni pogonjeni novim čipom s 5G podrškom trebali bi se pojaviti u prvom tromjesečju 2019. godine, vjerojatno lansiranjem Samsung Galaxy S10 pametnog telefona.

U međuvremenu osvanule su spekulacije da bi možda Samsung Note 9, mogao biti prvi komercijalni uređaj s 5G podrškom, ali samo verzija s Qualcomm platformom. Budući su modeli sa Snapdragon sustavom na čipu namijenjena tržištu Sjedinjenih Američkih Država, ima smisla. Mobilni operatori u Sjevernoj Americi AT & T i Verizon najavili su pokretanje 5G komercijalne mreže u nekim gradovima već od ove godine. Ostaje pomalo nejasno hoće li u tom slučaju SoC imati Qualcomm X50 modem ili će Samsung koristiti HRC antene koje mogu podržati 5G, umjesto LDS-a antena koje obično koriste. 

Piše: Sanja Ledinek
20.04.2018. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno