« Život
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
STVARNO?

Je li dopamin dobar za vas?

Osjećaj sreće, dobro raspoloženje i kvalitetan san - za sve te pojave možemo zahvaliti dovoljnim razinama dopamina u našem organizmu

Ne treba vam previše..
Ne treba vam previše.. (Arhiva)
Više o

sreća

,

dopamin

Sretni ste? Ako malo više znate, reći ćete mudro da vam se podigla razina dopamina u krvi, no može li to biti loše za vas?

Dopamin je jedan od glavnih neurotransmitera u mozgu koji ima brojne uloge, a najočitija je dobar osjećaj kroz nekoliko različitih elemenata i reakcija.

Neurotransmiteri poput dopamina su molekule koje prenose signal između neurona. Uz dopamin poznati su i serotonini, adrenalin i acet-kolin.

Dopamin utječe na velik broj neurona te djeluje čak i izvan živčanog sustava. Iako je najviše poznato da dopamin stvara osjećaj sreće, on može utjecati na krvne žile, bubrege, gušteraču te na kompletan imunološki i neuroimunološki sustav.

Nerijetko se uz serotonin govori da je dopamin hormon sreće.

Prilikom razgradnje u metabolizmu dopamina sudjeluje nekoliko enzima pa kao njegov produkt nastaje adrenalin. Stoga nije neobično da uz dobar osjećaj koji uzrokuje dopamin dolazi i uzbuđenost koju pruža adrenalin.

Djelovanje dopamina u organizmu se očituje nakon njegovog utjecaja na receptore D skupine. Među tim receptorima oni su koji su bitni kod kretanja, kognitivnog pamćenja i razmišljanja, učenja, regulacije rasta, hranjenja, spavanja, ali i procesiranja boli.

Dopamin utječe i na skupinu receptora koja je zaslužna za pamćenje, regulaciju raspoloženja i emocija te kontroliranja nagradom motivirajućeg ponašanja.

Stoga, pripazite kad se baš onako nabrijete - pucat će vas dopamin, ali bome i adrenalin... a to zna biti čudno i loše u isto vrijeme....

01.04.2021. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno