« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SNOLOVKA

Japanci napravili uređaj koji čita snove

Japanski znanstvenici tvrde da njihov izum čita snove s točnošću od zavidnih 60 posto

O čemu ste sanjali
O čemu ste sanjali (Arhiva)
Više o

sanjarica

,

sanovnik

,

tumač snova

,

snolovka

,

dreamcatcher

Snovi nam često zadaju prilične muke, jer rijetko možemo otprve shvatiti što nam zapravo naša podsvijest poručuje, ali japanski znanstvenici iz Neurobiološog laboratorija u Kyotu tvrde da je to prošlost. 

Naime, oni su patentirali snovolovku, računalo koje hvata snove i pogađa o čemu je točno ispitanik sanjao. Impresivni rezultati postižu se skeniranjem moždanih valova. Stroj prati moždanu aktivnost spavača magnetskom rezonancom, a ispitanike su nakon sna budili kako bi ispričali o čemu su sanjali.

Temeljem prikupljenih podataka napravili su bazu podataka u kojoj su razne objekte grupirali u vizualne kategorije, a zatim su snimali emocionalne odgovore na te vizualne podražaje u budnom stanju, da bi mogli prepoznati emocionalnu reakciju u snovima.

Rezultati su prilično impresivni, jer su znanstvenici nakon toga mogli pogoditi što je ispitanik sanjao s točnošću od velikih 60 posto, prepoznajući osnovni sadržaj snova. 

Znanstvenici se nadaju da će s povećanjem broja ispitanika i podataka u bazi uskoro moći još preciznije odrediti temu snova i doživljaj koji je spavač iskusio.

Dok se uređaj ne usavrši, uvijek možete protumačiti svoje snove, pomoći će vam naša Sanjarica.

06.04.2013. 09:07:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Restauracija Exselon
    06.04.2013. 13:13
    Dok se uređaj ne usavrši, uvijek možete protumačiti svoje snove, pomoći će vam naša Sanjarica. hehe dobar, dobar!
Novi komentar
nužno
nužno