« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Jandroković odgovorio Rehnu, Slovenci usuglašavaju stavove

Hrvatskoj je prijedlog prihvatljiv, a slovenske stranke dogovaraju zajednički stav.

(Igor Zaplatil/DELO/CROPIX )
Više o

Europska unija

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

Gordan Jandroković

,

MVPEI

,

Zares

,

Samuel Žbogar

,

Katarina Kresal

,

slovensko hrvatski odnosi

,

Gregor Golobič

,

Rehnov prijedlog

,

politički konsenzus

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izvijestio je u telefonskom razgovoru europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o hrvatskoj odluci da prihvati njegov prijedlog o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora, saznaje u srijedu Hina iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

"Ministar Jandroković je o hrvatskom stajalištu izvijestio povjerenika Rehna kao i svoje kolege ministre iz Europske unije", rekao je izvor u MVPEI-ju.

Jandroković je Rehnu kazao da je za Hrvatsku najnoviji prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora prihvatljiv, a da će formalno-pravni odgovor dobiti nakon što Hrvatski sabor u petak raspravi i prihvati taj prijedlog.

Rehnov prijedlog sporazuma u utorak je prihvatio hrvatski državni vrh nakon što su ga poduprle sve hrvatske parlamentarne stranke.

Rehn je izrazio zadovoljstvo time što je Hrvatska prihvatila prijedlog.

On je u više navrata isticao da je, nakon niza iznesenih i odbijenih prijedloga, njegova kreativnost iscrpljena poručivši time da je ovaj prijedlog ujedno i njegov posljednji.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u utorak poslijepodne da Slovenija pozdravlja načelni pozitivni odgovor hrvatske vlade na Rehnov prijedlog o rješenju graničnih pitanja sa Slovenijom koji bi trebao dovesti do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Slovenija po Žbogarovim riječima želi "potrebno vrijeme" za odgovor Rehnu, kako bi unutar Slovenije o prijedlogu postigla "širok politički konsenzus".

Sastanak slovenskih stranaka o Hrvatskoj

U zgradi slovenske vlade kratko poslije 15 sati počeo je ključni sastanak predsjednika Boruta Pahora s parlamentarnim strankama na kojemu bi trebala biti određena slovenska pozicija prema zadnjem prijedlogu europskog povjerenika za širenje EU Ollija Rehna o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Pahor prije početka sastanka novinarima nije želio dati izjavu a najavljeno je da će to učiniti nakon sastanka koji će potrajati nekoliko sati i da će biti riječi o usklađenoj izjavi svih stranaka.

Pahor se prije sastanka sa svim strankama bez najave na radnom ručku sastao i s bivšim predsjednikom vlade i predsjednikom najjače oporbene stranke Janezom Janšom.

Ni nakon tog sastanka izjava nije bilo, a predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove Ivo Vajgl objasnio je premijerov susret s Janšom potrebom da se osigura što šira potpora službenoj poziciji vlade s oporbom.

Predsjednica Liberalno-demokratske stranke Katarina Kresal izjavila je prije popodnevnog sastanka s Pahorom da Slovenija prema zadnjem Rehnovu prijedlogu ima određene rezerve i da na sastanku treba donijeti odluku o tome koje su odredbe prihvatljive, a koje ne.

Predsjednik Stranke ZARES Gregor Golobič izjavio je prije sastanka da Rehnov prijedlog zaslužuje ozbiljniju analizu od one koju je zadnjih dana imao od nekih političkih prvaka.

Predsjednik Stranke umirovljenika, koja je također dio Pahorove koalicije, Karel Erjavec rekao je prije sastanka da Rehnov prijedlog za Sloveniju znači veliki korak natrag i da ga njegova stranka ne podržava.

Među političkim promatračima u Sloveniji vlada uvjerenost da će Slovenija u načelu prihvatiti Rehnov prijedlog iako će na njega dati mnogobrojne primjedbe.

Službeno je slovensko stajalište da nije riječ o zadnjem prijedlogu nego o osnovici za daljnje razgovore i da se neke formulacije prijedloga mogu popraviti. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 16:29:40
Novi komentar
nužno
nužno