« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

"Jačanje mira i sigurnosti" na Brijunima

Načelnici glavnih stožera oružanih snaga Američko-jadranske povelje

Skupna fotografija sudionika konferencije
Skupna fotografija sudionika konferencije (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

NATO

,

Brijuni

,

Jačanje mira i sigurnosti

,

Američko-jadranska povelja

,

oružane snage

Na Brijunima je jutros počela konferencija "Jačanje mira i sigurnosti" na kojoj sudjeluju načelnici glavnih stožera oružanih snaga jedanaest država potpisnica Američko-jadranske povelje te NATO-a.

Glavne teme konferencije, u čijem radu sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera Republike Hrvatske, jesu dostignuća procesa transformacija oružanih snaga i sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama.

Predsjednik Mesić je rekao da će Hrvatska ulaskom u NATO morati još više angažirati kako u stabilizaciji svog neposrednog susjedstva tako i u zajedničkim naporima NATO saveza i Europske unije u stabilizaciji prostora na području Jugoistočne Europe. Naglasio je kako Hrvatska nastavljanjem procese suradnje i nakon svog ulaska u NATO savez želi biti primjer drugima.

"Premda su ratovi na području bivše Jugoslaviju zaustavljeni u proteklom desetljeću, cijela regija još nije stabilizirana, a jedan od mehanizama koji mogu olakšati dalje djelovanje Hrvatske je i Američko-jadranska povelja," poručio je Mesić.

Izrazio je nadu kako će politički problemi koji su spriječili upućivanje pozivnice Skopju na nedavno održanom summitu NATO-a u Bukureštu biti ubrzo prevladani te da će Makedonija postati punopravna članica Saveza.

"To je i hrvatski interes pa će stoga Hrvatska nastaviti pružati potporu makedonskim težnjama za članstvo u NATO savezu. A3 (Hrvatska, Makedonija, BiH) je i dalje potrebna inicijativa koju treba nastaviti razvijati," istaknuo je predsjednik Mesić.

Govoreći o značaju Američko-jadranske povelje hrvatski predsjednik je kazao kako je ona na sigurnosno-obrambenom području dala rezultate i u okviru jačanja regionalne suradnje.

Ustvrdivši kako je cilj konferencije podijeliti iskustva zemalja koje su već ušle u NATO, zemalja koje su dobile pozivnicu da se pridruže NATO-u i zemalja koje teže prema tom cilju, načelnik glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske Josip Lucić kazao je kako su se hrvatske Oružane snage, poput albanskih i makedonskih, u posljednje četiri godine uspjele ne samo ransformirati u moderne, fleksibilne i sposobne oružane, već su naučile zajednički raditi u međunarodnom okruženju na svim razinama.

"Stalno prisutna prijetnja globalnog terorizma, kriminalne aktivnosti koje ne priznaju granice niti nacionalnosti, protuzakonito trgovanje narkoticima i ljudima, krijumčarenje te prijetnja širenja oružja za masovno uništenje, problemi su koji će biti izazov za našu odlučnost da doprinesemo sigurnom i stabilnom svijetu," istaknuo je Josip Lucić. Dodao je kako su oružane snage oduvijek bila najpouzdanija snaga i u borbi protiv posljedica poplava, požara, potresa i sličnih katastrofa.

Po njegovim riječima hrvatske Oružane snage nastavit će podupirati svoje susjede, zemlje Partnerstva za mir, u njihovim naporima da postignu potrebne standarde i ostvare svoje ciljeve.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Estonije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, SAD-a i NATO-a. (HINA)

26.09.2008. 14:21:18
Novi komentar
nužno
nužno