« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
mesić zadovoljan

Američki Senat ratificirao hrvatsko pristupanje NATO paktu

Dotaknuta i tema o sredstvima za lobiranja

Predsjednik Mesić na brijunskoj konferenciji oružanih snaga
Predsjednik Mesić na brijunskoj konferenciji oružanih snaga (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

NATO

,

Protokol o pristupanju

,

lobiranje

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić smatra "jako dobrom" odluku američkog Senata, koji je kasno u četvrtak po mjesnom vremenu ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u.

"Mislim da je to jako dobro", rekao je predsjednik Republike i dodao: "Amerika je uvijek podržavala Hrvatsku na njenom putu u NATO pakt".

Predsjednik Mesić danas je na Brijunima sudjelovao na konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga jedanaest država potpisnica Američko-jadranske povelje te NATO-a.

Na traženje novinara da komentira optužbe kako su njegovi savjetnici ljubomorni na rad hrvatske Vlade te kako opstruiraju rad veleposlanika Nevena Jurice, predsjednik Mesić je rekao kako bi volio da su svi u Hrvatskoj bili angažirani kao njegovi savjetnici u lobiranju za ulazak Hrvatske u Vijeće sigurnosti.

"Tek sada vidim da su osigurana velika sredstva za lobiranje za koje ne znam na što su utrošena. Stoga ću tražiti da mi se točno podastru podaci o trošenju milijunskih sredstava na lobiranje, da se vidi koga se plaća i na koji način se troše ta sredstva", ustvrdio je Mesić dodavši kako su to sredstva hrvatske države i njenih građana.

"Šef države ima pravo znati na što se troše sredstva lobiranja", poručio je Mesić.

Rekao je da je on sa svojim suradnicima sudjelovao i u radu Konferencije nesvrstanih na Kubi i na Islamskoj konferenciji te na konferenciji Afričkog jedinstva gdje su lobirali za ulazak Hrvatske u Vijeće sigurnosti, za što, kazao je, nije plaćeno nikakvo lobiranje.

Predsjednik je odgovorio i na novinarsku konstataciju da se "premijer Sanader jučer u New Yorku ponovno obrušio na predsjednikove savjetnike i rekao da su izjave o tome da Hrvatska će ući u EU tek 2014. zlonamjerne, te kako su predsjednikovi savjetnici prespavali 18 godina i još uvijek misle da smo u sastavu Jugoslavije i u nesvrstanima".

"Objektivno ja ne znam zašto g. Sanader daje takve izjave jer ni jedan moj savjetnik to nije rekao jer to je jednostavno jedna obična laž. Ni jedan moj savjetnik nije rekao da će Hrvatska ući u EU do 2014. i ne znam odakle premijeru takvi podaci. Bilo bi dobro da bude malo suzdržan". (HINA)

26.09.2008. 14:27:34
Novi komentar
nužno
nužno