« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Borba za radna mjesta u brodogradilištima

Rasprodaja strateške djelatnosti u prekratkim rokovima

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera
Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

sindikati

,

brodogradnja

,

privatizacija

,

brodogradilišta

,

SIK

,

Bruno Bulić

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić danas je na konferenciji za novinare ocijenio da radnici u šest državnih brodogradilišta, koja se pripremaju za skoru privatizaciju, svoj posao i radna mjesta neće moći očuvati bez prave i jake sindikalne borbe.

Bulić je novinare danas izvijestio o jučerašnjem sastanku na kojemu su, po njegovim riječima, predstavnici Vlade izvijestili Uprave i sindikate državnih brodogradilišta o planiranom tijeku privatizacije.

Naveo je da je potvrđeno da se neće provoditi preustroj nego privatizacija te da je, ako se ona ne ostvari u planiranim rokovima, izgledno otvaranje stečaja u pojedinim brodogradilištima.

Po Bulićevim riječima, samo na Brodogradilište Uljanik, budući da ono može poslovati i bez državnih potpora, primijenio bi se zaseban postupak. U privatizaciji bi 25 posto dionica pripalo strateškom partneru, 25 posto radnicima, a ostali dio dionica prodavao bi se na tržištu, uz uvjet da ni jedan dioničar nema više od 2 posto dionica.

U ostalim brodogradilištima Vlada bi zadržala 25 posto dionica, koje bi kasnije po ESOP programu pripale radnicima, a za ostalih 75 posto udjela raspisao bi se međunarodni javni natječaj.

Dionice bi se prodavale za jednu kunu po dionici, a novi vlasnici mogu, ali ne moraju zadržati zaposlene, nastaviti s brodograđevnom djelatnošću i ostati na istim lokacijama.

Država će preuzeti sve obveze, a kupac će se kasnije dogovoriti koji bi dio obveza preuzeo.

Po Buliću, rokovi za privatizaciju su prekratki, jer nacrti natječaja moraju biti poslani na odobrenje tijelima Europske unije do 15. listopada i moraju biti objavljeni do 15. studenoga ove godine. Prvi krug privatizacije mora biti proveden do kraja ožujka, a drugi krug najkasnije do rujna 2009.

Bulić je rekao da će privatizacija obuhvatiti oko 13.000 radnika i još do 2000 privrednih subjekata te da bi mnoga mala i srednja poduzeća čija je prizvodnja povezana isključivo s brodogradnjom mogla nestati.

Stoga u SIK-u smatraju da se jedinice lokalne i područne samouprave moraju više uključiti u rasprave o privatizaciji i, budući da je riječ o tisućama njihovih građana, donijeti konkretne zaključke.

Bulić je je još ocijenio da je riječ o rasprodaji strateške djelatnosti, da će novi vlasnici preuzeti velike vrijednosti, a da se od njih zauzvrat neće ništa tražiti te da bi socijalni stres nakon privatizacije mogao zahvatiti isključivo primorska područja.

"Nakon prodaje banaka i brodogradilišta, popuštanja u pitanju mora i bez definirane politike u poljoprivredi o hrvatskom će se suverenitetu moći razgovarati samo u političkom smislu", rekao je Bulić dodavši da "radnici ne trebaju očekivati pomoć od Vlade jer je ona stala na stranu krupnog kapitala, pa će se morati okrenuti sebi i svojim sindikatima." (HINA)

26.09.2008. 13:56:26
Novi komentar
nužno
nužno