« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
PIRANLEAKS

Izvanredna sjednica Sabora zbog afere s prisluškivanjem

Bit će zatražena izvanredna sjednica Sabora u vezi skandala koji je nastao nakon što je objavljeno da se slovenska strana izigravala pravila arbitražnog postupka oko razgraničenja u Piranskom zaljevu

Što će biti s arbitražom
Što će biti s arbitražom (Arhiva)
Više o

arbitraža

,

Piranski zaljev

,

piranleaks

,

razgraničenje

Zbog skandala oko arbitraže između Hrvatske i Slovenije, od izvora u Vladi RH neslužbeno doznajemo kako će biti zatražena izvanredna sjednica Sabora. Zasad se još ne zna kada bi se ta izvanredna sjednica trebala održati i hoće li biti zatraženo raskidanje arbitražnog sporazuma, koji je dogovorila Vlada premijerke Jadranke Kosor i koji je bio uvjet da Hrvatska dovrši svoje pregovore za ulazak u Europsku uniju.

Raskid sporazuma je već zatražila najveća oporbena stranka HDZ, a mnogi su i pozvali da se održi izvanredna sjednica Sabora, što će se sada, kako se čini, i dogoditi. Možda će u Sabor doći i saborski zastupnik Tomislav Karamarko ovaj put.

Prethodno se u Hrvatskom saboru u četvrtak se nije moglo dobiti službeno očitovanje o novonastalim prilikama oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, kao ni o zahtjevima za izvanrednom saborskom sjednicom.

Žurno sazivanje zastupnika na izvanrednu sjednicu Sabora zatražio je zastupnik stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez Josip Kregar te Nezavisni hrvatski ljevičari.

O tim se zahtjevima do poslijepodne nitko iz Sabora nije službeno očitovao. Ipak, saborski Poslovnik propisuje da izvan redovne radne sezone, Sabor zasjeda na zahtjev predsjednika države, Vlade te većine svih zastupnika, dakle njih 76.

Zahtjevi za izvanrednom sjednicom podnose se predsjedniku Sabora u pisanom obliku i moraju biti obrazloženi.

Kada ovlašteni predlagatelj podnese formalno čist zahtjev, predsjednik Sabora dužan je sazvati izvanrednu sjednicu u roku osam dana od primitka zahtjeva.

Izvanrednu sjednicu može sazvati i predsjednik Sabora Josip Leko, uz prethodno pribavljeno mišljenje zastupničkih klubova.

24.07.2015. 08:45:00
Novi komentar
nužno
nužno