« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
JADRAKNA I BORUT, LA LA LA LA LA

HDZ reagirao na svinjariju s Piranskim zaljevom

I Karamarko će danas popodne u Osijeku dati službenu izjavu u vezi s arbitražom

Više o

HDZ

,

arbitraža

,

Piranski zaljev

HDZ je iznimno zabrinut medijskim napisima da je član Arbitražnog suda za granični spor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jernej Sekolec u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova. Ako su transkripti vjerodostojni, ozbiljno je ugroženo postizanje poštenog i pravednog rješenja spora u arbitražnom postupku.

Prenošenje pojedinosti iz povjerljivih rasprava ostalih članova Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja na ostale arbitre, pa i kroz privatne susrete, naknadno dodavanje memoranduma u spis nakon završetka usmene rasprave te ostalo zaobilaženje, ali i grubo kršenje postupovnih pravila suda potpuno su nedopustivi. Udruženim djelovanjem člana Arbitražnog suda i zastupnice Republike Slovenije prekršene su odredbe Sporazuma o arbitraži, prije svega čl. 6. koji propisuje povjerljivost postupka.

Mogućim protupravnim djelovanjem člana Arbitražnog suda, ali i slovenske strane nepopravljivo je narušen te u potpunosti doveden u pitanje i arbitražni postupak u cijelosti. Stoga smatramo da bi osim obavještavanja Suda i Europske komisije o novonastalim okolnostima, predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor trebali hitno raspraviti ovo izuzetno važno vanjskopolitičko pitanje koje se odnosi na granice RH, pa - ako se navodi pokažu vjerodostojnim - u skladu s međunarodnim ugovornim pravom i razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora zbog povreda bitnih za ostvarenje njegove svrhe.

22.07.2015. 14:57:23
Novi komentar
nužno
nužno