« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
FRKA

Izvanredna dvodnevna sjednica Sabora

Hrvatski sabor u u srijedu i četvrtak, 29 i 30. srpnja, raspravljat će na izvanrednoj sjednici o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije

I usred ljeta sjednica
I usred ljeta sjednica (Arhiva)
Više o

Sabor

,

arbitraža

,

Piranski zaljev

,

Savudrijska vala

,

izvanredna sjednica

"Novonastale okolnosti" su objavljivanje transkripta i audio zapisa koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Radi se o razgraničenju u Savudrijskoj vali gdje Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance.

Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji. I Sokolec i Drenik nakon objave transkripta podnijeli su ostavke.

Hrvatska Vlada je u petak uputila zahtjev za izvanrednom saborskom sjednicom, a vrlo brzo nakon toga stigla je i obavijest da je predsjednik Sabora Josip Leko sazvao dvodnevnu izvanrednu sjednicu.

Premijer Zoran Milanović također je uputio i poziv na sastanak predsjednicima svih parlamentarnih klubova, koji bi se trebao održati u ponedjeljak i tada bi se moglo više znati o tekstu zaključka koji Vlada priprema za izvanrednu saborsku sjednicu.

Tijekom petka izvor iz Vlade izjavio je kako Hrvatska smatra da bi se arbitražni sud za granični spor sa Slovenijom trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.

25.07.2015. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno