« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
IZLOŽBE

Izložba Darka Bavoljaka 'Povratak' u Galeriji na katu KIC-a

U KIC-ovoj Galeriji na katu u petak, 14. listopada, otvara se izložba fotografija Darka Bavoljaka 'Povratak', s 12 crno-bijelih analognih fotografija nastalih u vrijeme karantene, tijekom travnja i svibnja 2020,

Darko Bavoljak
Darko Bavoljak (Arhiva)
Više o

izložba

,

KIC

,

Galerija na katu

,

Darko Bavoljak

Fotografije u novom ciklusu Bavoljak je snimio kamerom tipa Sinar Handy, a po njegovim riječima, taj „Povratak" na već gotovo zaboravljene tehnike snimanja i razvijanja analognog C/B materijala velikom kamerom s plan filmom ujedno znače i povratak samome sebi.

Po riječima Emila Matešića, to ponovo doživljeno iskustvo, gdje rezultat možemo djelomično vidjeti nakon razvijanja negativa, a potpuno tek nakon izrade pozitiva, ove fotografije čini raritetom i "virusom" u moru digitalnih fotografija koje bez obzira na sve prednosti, nikada neće imati originalnost, atmosferu i plemenitost koja nastaje složenim procesom stvaranja i otiskom na srebrnoj želatini.

Kako je ustvrdio u predgovoru, Bavoljak i njegova kamera u 'Povratku' su višestruko pokazali da je u umjetnosti samo mijena stalna te da urbani asfaltni tip ipak može konačno naći smiraj i nadahnuće u planini, u šumi, u antropomorfnom korijenu koji vrišti u tišini izvađen iz Majke zemlje.

"Darkovi fotografski ciklusi zapravo su svjedoci njegova življenja, kodirani estetski zapisi onoga najdubljeg, intimnog osjećaja sebe i društva kroz koje pratimo kako jedan autor putuje kroz prostor i vrijeme", ocijenio je.

Darko Bavoljak (1961., Zagreb) završio je studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a još je tijekom studija objavljivao u Poletu, Studenskom listu, Svijetu, Startu i u mnogim drugim tadašnjim novinama i časopisima, kako i u monografijama, katalozima, knjigama i stručnim publikacijama.

Imao je više od 20 samostalnih i sudjelovao na velikom broju skupnih izložbi. Radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama, te u zbirkama niza hrvatskih muzeja.

Realizirao je više filmskih ostvarenja, među ostalima Stupid Antonio presents (2006.), Goli otok (2012.), Urbi et orbi (2013.) i MMC (2020.).  Njegova izložba "Povratak" ostaje otvorena do 2. studenog.

14.10.2022. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno