« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NOVO ISTRAŽIVANJE

Izbacivanje soli iz prehrane nema pozitivan učinak na zdravlje

Veliko istraživanje provedeno u Britaniji nije našlo čvrste dokaze da smanjivanje soli u prehrani pomaže boljitku srca i krvnih žila

Fotografija vijesti
Više o

zdrava prehrana

,

pravilna prehrana

,

srčani udar

Jedenje manje soli neće spriječiti srčane i moždane udare te preranu smrt, rezultati su velike studije provedene u Velikoj Britaniji.

Ova saznanja u popriličnoj su suprotnosti sa onime što nam je medicinska struka do sada savjetovala o tome da što je više moguće smanjimo unos soli u našoj prehrani.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Exeter obuhvatilo gotovo 6500 ljudi, a znanstvenici su na kraju zaključili kako ne postoje čvrsti dokazi da se smanjivanjem količine soli u prehrani smanjuje i rizik od oboljenja i rane smrti. Dapače, rezultati su pokazali kako nedostatak soli u prehrani vrlo negativno utječe na zdravlje i povećava šansu za razvojem brojnih zdravstvenih komplikacija.

„Ne samo da je učinak soli precijenjen, već na cjelokupno zdravlje utječe i čitav niz drugih fakotra poput tjelovježbe, jedenje voća i povrća, prestanak pušenja te uravnotežene prehrane" kažu istraživači.

Nimalo neobično, ovi su rezultati naišli na brojne kritike od strane drugih liječnika, nutricionista te znanstvenika koji tvrde kako su mnoga druga istraživanja do sada pokazala kako upravo visoka razina soli u krvi vrlo negativno utječe na srce i krvne žile. Tvrde da je istraživanje trajalo prekratko i da su ispitanici nisu prestali uzimati sol na dovoljno dugo vremena da se dobiju kvalitetni rezultati.

„I nas same su iznenadili ovi rezultati, ali činjenica da su neočekivani nikako nije razlog da ih proglasimo nevaljanima" rekao je Rod Taylor, voditelj istraživanja. Rekao je i kako smatra da ostala istraživanja nisu uzimala u obzir činjenicu da su ljudi koji jedu manje soli i u drugim aspektima života skloniji zdravijim navikama te samim time boljeg zdravlja.

Trenutno se u Britaniji ne preporuča konzumacija više od 6 grama soli dnevno, ali istraživanja pokazuju da prosječni Britanac čak za duplo premašuje tu količinu.

Većina komentatora istraživanja s gnjušanjem je odbacila rezultate kao neosnovane te zamolila građane da svakako pokušaju u svojoj prehrani konzumirati što je manje soli moguće.

06.07.2011. 16:57:00
Novi komentar
nužno
nužno