« Iza ogledala
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Ivanu Pavlu II. pripisuju se dva nova čuda

Devetogodišnjak iz Gdanjska prohodao nakon posjete papinu grobu

Ivanu Pavlu II. pripisuju se dva nova čuda
Više o

Papa Ivan Pavao II.

,

čudo

Svjedočanstva o dvama novim čudima koja se pripisuju zagovoru Ivana Pavla II., objavljena su ovih dana u Vatikanu i u Clevelandu (SAD), u času kada se obilježava 4. obljetnica smrti poljskog pape, javila je agencija Ansa.

Krakovski nadbiskup Stanislaw Dziwisz, koji je desetljećima bio osobni tajnik Ivana Pavla II., izvijestio je da je "ovih dana" ozdravio devetogodišnji Poljak koji se došao pomoliti na grobu Ivana Pavla II., ispod Bazilike sv. Petra.

"Pričali su mi da je devetogodišnji dječak iz Poljske, iz Gdanjska, koji je imao tumor na bubregu, u kolicima doveden pred grob Ivana Pavla, budući da nije mogao hodati. Tu se molio i tek što je izašao iz Bazilike sv. Petra, rekao je roditeljima da želi hodati, što su oni primili s nevjericom. Ustao je i počeo hodati", priča Dziwisz.

Drugo svjedočanstvo je na američkoj televiziji ABC, kako prenosi Ansa, ispričao duhovnik u bolnici u Clevelandu. Riječ je o 26-godišnjem muškarcu Joryju Aeblyju koji je kao žrtva provale zadobio teške ozljede glave, a po riječima duhovnika preživio je pošto je dobio krunicu koju je blagoslovio pokojni papa.

Dokaz o čudu nužan je za proglašenje blaženim, nakon čega slijedi kanonizacija kojom se proglašuje svetim. Kongregacija za kauze svetaca već proučava jedno drugo čudo: ozdravljenje časne sestre iz Francuske koja je oboljela od Parkinsonove bolesti, od koje je bolovao i Ivan Pavao II.

Tijekom ispraćaja posmrtnih ostataka na Trgu sv. Petra u travnju 2005., mnoštvo vjernika uzvikivalo je na talijanskom "santo subito", tražeći da se Ivana Pavla II. odmah proglasi svetim.

Proces beatifikacije Ivana Pavla II. pokrenuo je Benedikt XVI. dva mjeseca nakon njegove smrti (2. travnja 2005.), što je bilo iznimno brzo. No taj proces uzima više vremena nego što bi to htjeli vjernici u Poljskoj.

Prije nego što je u listopadu 1978. izabran za papu, Karol Wojtyla je bio krakovski nadbiskup.

03.04.2009. 14:50:15
Novi komentar
nužno
nužno