« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŽENE I PRAVO

Istraživanje odnosa roda i prava u Hrvatskoj je zanemareno

Na okruglom stolu pod nazivom "Rodne perspektive u pravu" raspravljalo se o problemima s kojima se susreću žene u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Karmen Mrkić/Cropix)
Više o

Helena Štimac Radin

,

Ksenija Turković

,

Rodne perspektive u pravu

,

Ivana Radačić

,

rodna prava

,

Mario Vinković

"Rodne perspektive u pravu" naziv je okruglog stola koji je danas na zagrebačkome Pravnom fakultetu organizirao Centar za ženske studije u suradnji s tim fakultetom.

"Pravo ne razumijeva probleme s kojima se žene susreću u stvarnosti - ne vidi kontekst nasilja nad ženama, neravnopravnosti na radu, kršenja reproduktivnih prava. Pravo je slijepo na ta pitanja, a bez toga, dok pravo ne odgovori na ta pitanja, neće biti stvarne ravnopravnosti muškaraca i žena", istaknula je dr. Ivana Radačić iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba.

Ustvrdila je kako je područje istraživanja odnosa roda i prava u Hrvatskoj zanemareno, a u inozemstvu se već propituje od 70-ih godina 20. stoljeća, i to najviše u angloameričkim sustavima. Istaknula je da je to iznimno važno s obzirom na to koliko je pravo moćno i kako zapravo može utjecati na društvene promjene te ima veliku ulogu u konstrukciji identiteta.

Dr. Mario Vinković s osječkoga Pravnog fakulteta istaknuo je da ni na jednom sveučilištu u Hrvatskoj ne postoje rodni ili ženski studiji kao organizacijski oblik niti interdisciplinarni sveučilišni odjel, zavod, katedra ili centar. Zauzeo se za njihovo uvođenje radi istinskog zauzimanja za standarde jednakosti i ravnopravnosti, ali i duga koji 'muška znanost' duguje svojim kolegicama, prijateljicama i partnericama koje su svoje uspjehe ostvarivale uz nedvojbeno veće napore. A istodobno su, dodao je, davale nenadoknadiv pečat u svim sferama društvenoga, kulturnog, znanstvenog i akademskog života.

U sklopu okruglog stola predstavljena je knjiga "Žene i pravo: feminističke pravne teorije", koju je uredila dr. Ivana Radačić.

To je djelo, kako je istaknula recenzentica dr. Ksenija Turković sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta, iznimno važno jer prvi put donosi važne testove feminističkih pravnih teoretičarki na hrvatskom jeziku. Dodala je kako djelo "nema izvorni karakter" jer je pretežno "kompilacija već objavljenih tekstova stranih autorica, ali dobro odražava različite pravce feminističkih pravnih teorija, pokriva raznolike teme s posebnim naglaskom na jednakosti i feminističku kritiku prava Europske unije i međunarodnog prava". Istaknula je kako posebnu, dodatnu vrijednost čine tekstovi hrvatskih autorica - Ivane Radačić i Snježane Vasiljević.

Predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin istaknula je kako je dobro što se predstavljanje knjiga i takve rasprave održavaju i na našim fakultetima, gdje se, po nekim podatcima, još dovoljno ne zna što je to rodna ravnopravnost niti da postoji zakonodavstvo iz tog područja. Rekla je da je Vladin ured dao novčanu potporu za tiskanje te knjige jer je procijenio da je iznimno vrijedan doprinos razvoju feminističke pravne teorije i feminizma općenito. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 20:17:16
Novi komentar
nužno
nužno