« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
OSVRT

Isprepleteno crno Mladena Žunjića

Najnoviji ciklus Mladena Žunjića nosi posve jednostavni naslov Isprepleteno crno,naslov koji međutim, upućuju na iznimnu složenost odabira motiva

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Aktivno stvarajući paralelno niz ciklusa, koji se ponegdje dodiruju a katkada su i posve udaljeni ili imaju stanovite sličnosti ili poticajne točke, slikar Mladen Žunjić neprekidno eksperimentira, na značajnom broju slika, u akrilu i ulju na formatima velikog formata, većinom od jednog metra na više, tražeći imaginarno djelo , koje se svakim danom sve više uobličuje, definira i izgleda bliže, dohvatljivije.

Najnoviji ciklus Mladena Žunjića nosi posve jednostavni naslov Isprepleteno crno,naslov koji međutim, upućuju na iznimnu složenost odabira motiva i specifičnom autorskom pristupu kroz realizaciju ideje.

Ovaj je ciklus zanimljiv je i po tome što u njemu opažamo natruhe više ranijih uspjelih nizova slika, od varijacija na Pollocka, figuralnih kompozicija do limitiranog volumena crnog.

Gdjegod se te uočljive natruhe u boji i motivu međusobno prelamaju ili nadopunjuju ili pak djelomično određuju karakter.

Žunjić namjerno suočava vlastite ideje, jednu s drugom, jednako tako i motive i boje , odmjeravajući ih , bez imalo sentimenta u istinskoj potrazi, nastojeći osjetiti skrivenu supremaciju.

Novi ciklus slikara Mladena Žunjića jednako je uzbudljiv i zanimljiv kao i niz slika koje smo vidjeli prije,dinamičan je, prepun energije.

Slike ovoga slikara zorno pokazuju mukotrpu i napornu plovidbu, poput brodskog dnevnika.

Ciklus Isprepleteno crno Mladena Žunjića sugestivni je dio kompleksnog opusa snažnog kolorizma.

Piše: Miroslav Pelikan
16.11.2020. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno