« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Iscijelite svoju štitnjaču

Dobro je znati što štitnjača voli i kako ju njegovati te doprinositi ne samo zdravlju hormonskog sustava nego i zdravlju cijelog tijela

Kako dovesti štitnjaču u red
Kako dovesti štitnjaču u red (Arhiva)
Više o

prehrana

,

štitnjača

,

zdrava štitnjača

Zdrava štitnjača u našem tijelu predstavlja zdrav metabolizam, to jest pretvorbu energije iz hrane u našu sposobnost da živimo, radimo, veselimo se volimo i budemo sretni. Dobro je znati što štitnjača voli i kako ju njegovati te doprinositi ne samo zdravlju hormonskog sustava nego i zdravlju cijelog tijela.

"Gotovo svaka druga osoba koju poznajem misli da ima problema sa štitnjačom i barem je jednom u životu obavila krvnu pretragu za provjeru razine hormona štitnjače", izjavila je doktorica Sanja Toljan uoči predstavljanja knjige Anthony Williama „Zdrava štitnjača" u Splitu. Doktorica također smatra kako se, nažalost, rijetko uzima u obzir cjelokupno stanje organizma i svi simptomi pojedine osobe. 

Sigurno i sami poznajete nekog tko ima dijagnozu Hashimota, Gravesovu bolest, hipotireozu, čvorove na štitnjači ili se žali da mora na pretrage jer mu „hormoni divljaju". Za mnoge probleme (umor, teškoće sa spavanjem i održavanjem tjelesne težine, bolovi, depresivna raspoloženja, autoimune bolesti itd.) spremno okrivljujemo štitnjaču, a nažalost, gotovo se uvriježilo mišljenje da žene nakon četrdesetpete - pa i ranije - imaju ili očekuju probleme sa štitnjačom i njezinim hormonima, kao dio perimenopauze i menopauze.

No sve to nije istina, tvrdi Anthony William, čovjek koji je mnogima promijenio pogled na zdravlje. U najnovijoj knjizi, Zdrava štitnjača (Planetopija 2019.), govori o ovom tipično „ženskom problemu", iako i mnogi muškarci pate od istih simptoma, ali ih prečesto nevoljko priznaju kako ih se ne bi okarakteriziralo kao slabiće. Ono što stoji u pozadini tog raširenog problema nije sama štitnjača, nego nešto što znanstvenicima i liječnicima izmiče iz šire slike: uzrok problema sa štitnom žlijezdom u 95% slučajeva je zapravo Epstein-Barrov virus, tvrdi William.

Okidači virusa koji uzrokuje oboljenje štitnjače

Autor donosi popis niza okidača koji aktiviraju EBV i tako uzrokuju bolesti štitnjače, a među njima su razni toksini poput pesticida i insekticida, plijesan te manjak nekih elemenata poput vitamina B12 ili cinka, kao i razne vrste emocionalnog stresa.

Plan oporavka štitnjače

Zdrava štitnjača zahtijeva cjelovit pristup i zdrave životne navike, a kad govorimo o hrani i dodacima prehrani, Anthony William među temeljitim uputama za 90-dnevni oporavak štitnjače, u knjizi posebno ističe nekoliko namirnica i dodataka prehrani.

ORGANSKO VOĆE I POVRĆE

Na prvom je mjesto apsolutno voće i povrće iz organskog uzgoja, bez pesticida i toksina koji su snažan okidač za razvijanje bolesti štitnjače.

CELER LISTAŠ

Povrtnica koju najčešće spominje jer smatra da celer listaš ima sposobnost štitnjaču pročistiti od toksina Epstein-Barrovog virusa (EBV). On također podupire proizvodnju hormona T3.

HAVAJSKA SPIRULINA

Ova je alga nevjerojatan saveznik kada je riječ o regeneraciji središnjeg živčanog sustava i uklanjanju teških metala. Hrani štitnjaču i regenerira je, a jod koji sadrži je vrlo učinkovit antiseptik u borbi protiv EBV-a u štitnjači. Kad god možete, birajte havajsku spirulinu.

GLJIVA CHAGA

Ubija EBV te potiče zdravu funkciju jetre, ubrzavajući je. Istodobno, budi štitnjaču i omogućava joj da normalizira svoju funkciju. Jača nadbubrežne žlijezde.

ALOE VERA

Gel dobiven iz svježe pulpe koja se nalazi u listovima aloe ima prekrasno antivirusno djelovanje koje toksine eliminira iz krvotoka i tijela. Aloe vera podržava nadbubrežne žlijezde, a štitnjaču detoksicira od štetnog zračenja.

Sok celera listaša - trend koji su prigrlili i Hrvati

Anthony William pokrenuo je pravi trend sa sokom celera listaša koji u svojoj knjizi preporučuje kao dio plana za iscjeljenje štitnjače.Imajte na umu, sastojci su obavezno iz organskog uzgoja jer pesticidi i insekticidi su snažan okidač EBV-a.

1 vezica celera listaša

2 jabuke, narezane na kriške

1 vezica svježih listova korijandra (možete zamijeniti peršinovim listom)

Komad svježeg đumbira veličine 5 do 10 cm

Priprema

Sve sastojke stavite u sokovnik. Za najbolje rezultate, dobiveni sok popijte odmah, na prazan želudac.

Ili na komade narežite jabuke i celer. Sve sastojke dodajte u snažan blender. Sastojke blendajte sve dok ne dobijete pire. Procijedite i odmah popijte.

Potpuni 90-dnevni plan rehabilitacije štitnjače, Anthony William pomno iznosi u knjizi Zdrava štitnjača.

Više informacija potražite u bio&bio trgovinama ili putem telefona 0800 246 246

08.02.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno