« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
OBAMA PRIJETI:

Iranci bi se mogli suočiti s oštrim sankcijama

Američki predsjednik Irancima je ponovio kako moraju surađivati s IAEA-om iako je Iran inspektorima poručio da su dobrodošli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Iran

,

IAEA

,

iranski nuklearni program

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je upozorio kako otkriće druge iranske tajne nuklearke predstavlja uznemirujući obrazac izlika i izbjegavanja, što potrebu za sastankom iranskih predstavnika i šest najmoćnijih svjetskih sila, planiranom za 1. listopada u Ženevi, čini samo još hitnijom, prenose u subotu agencije.

Iranci moraju dokazati mirotvorni karakter svog nuklearnog programa, jer će bez toga biti izloženi povećanom pritisku i ostat će izolirani, rekao je Obama u redovitom tjednom obraćanju stanovnicima SAD-a, prenosi France presse.

Postojanje takve nuklearne elektrane ozbiljno je kršenje pravila o neširenju nuklearnog oružja, smatra Obama. "Upravo zbog toga, sastanak u Ženevi 1. listopada" između predstavnika Irana i šest svjetskih sila, koje sumnjaju u mirotvorni karakter iranskog nuklearnog programa još je važniji.

Obama je upozorio Irance da bi se mogli suočiti s oštrim sankcijama. "Ovo je ozbiljan izazov globalnoj ideji o neširenju nuklearnog oružja i nastavak uznemirujućeg obrasca izbjegavanja i izlika", koji Teheran koristi otprije, rekao je Obama.

Podsjetimo, Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je kako ju je Iran u pismu od 21. rujna izvijestio da gradi drugi centar za obogaćivanje urana. Iz pisma se može zaključiti da Iran obogaćuje uran u skladu sa standardima koji se koriste u nuklearnim tvornicama u civilne svrhe, ali ne za izradu nuklearnog oružja.

Britanci, Francuzi i Nijemci slažu se sa SAD-om kada je riječ o potencijalnim snažnijim i novim sankcijama protiv te zemlje, ako se ne poduzmu odgovarajući potezi zbog nuklearnog programa. I Rusi su pokazali veću zainteresiranost za potencijalne sankcije, a Kinezi su kazali kako su za pristup "istodobnog pritiska i pregovora", prenosi Reuters.

Obama nudi dijalog Irancima. "Nudim ozbiljan razgovor kako bismo riješili ovo pitanje. No Iranci sada moraju u potpunosti surađivati s IAEA da bi dokazali svoje mirotvorne namjere", kazao je, dodavši kako je međunarodna zajednica vrlo jedinstvena po tom pitanju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je "duboku zabrinutost" tijekom razgovora s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadineždadom u petak, kazavši mu kako Teheran mora pokazati da ima mirotvorne namjere. (hina/metro-portal)

26.09.2009. 19:48:45
Novi komentar
nužno
nužno