« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
NAKON GODINU DANA

Inzko stvara uvjete za izbor mostarskog gradonačelnika

Sramota je da jedan značajan grad u BiH godinu dana nema gradonačelnika, izjavio je Inzko koji ne želi sam izabirati osobu za tu funkciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V.M.Tauber/Cropix)
Više o

BiH

,

Valentin Inzko

,

Mostar

,

mostarski gradonačelnik

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko u subotu je u Banjoj Luci najavio da će donijeti odluku kojom će stvoriti uvjete za deblokadu izbora gradonačelnika u Mostaru koji nije izabran gotovo godinu dana nakon održanih općinskih izbora u BiH.

"Vjerojatno će nešto poduzeti 4. listopada da bi bio izabran gradonačelnik Mostara, jer je sramota da jedan značajan grad u BiH godinu dana nema gradonačelnika. Odluka će biti takva da neću ja nametnuti gradonačelnika, nego će oni imati mogućnost da to sami naprave. Dogovor u Mostaru nije moguć, jer Bošnjaci i Hrvati ne komuniciraju, a izgleda da ni Hrvati između sebe nemaju komunikaciju i zato ne mogu postići suglasnost o većini u Gradskom vijeću koja bi izabrala gradonačelnika", rekao je Inzko.

Međunarodni predstavnik je na pitanje novinara odbio mogućnost izabrati gradonačelnika Mostara ističući da to očekuje od gradskih vijećnika.

Hrvatske i bošnjačke stranke u Gradskom vijeću ne odustaju od toga da Ljubo Bešlić, odnosno Suad Hasandedić bude gradonačelnik Mostara. Ni nakon 16 sjednica Gradskoga vijeća nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu. Zbog kompliciranog sustava biranja za izbor gradonačelnika potrebna je potpora najmanje 18 od 35 vijećnika, što nijedna stranka ne može ostvariti.

Hrvatski zastupnici u državnome Parlamentu podnijeli su nedavno Ustavnome sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Mostara za koji Hrvati smatraju da ih diskriminira iako su većina u gradu. (hina/metro-portal)

26.09.2009. 21:30:28
Novi komentar
nužno
nužno