« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NELJUDSKI KANDIDAT

Internet bi mogao dobiti Nobela za mir?!

"Mrežu" je nominiralo talijansko izdanje časopisa Wired, a, u slučaju da Internet pobijedi, nije poznato tko će preuzeti nagradu u njegovo ime

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

internet

,

Barack Obama

,

Nobelova nagrada

,

nobel za mir

Nobelova nagrada prema nekima davno je izgubila svoj pravi značaj, bar kad je mir u pitanju, a to je dodatno potvrdila činjenica da ju je prošle godine dobio Barack Obama čija vojska sa saveznicima sije smrt u Afganistanu i Iraku po krinkom očuvanja mira i borbe protiv terorizma. Iako je sam Obama rekao da je bilo onih koji su je zaslužili više od njega.

No, da ne ulazimo previše u političku subjektivnost (ili možda ipak objektivnost), skoncentrirajmo se na Nobela. Da će i ove godine biti zanimljivosti oko dodjela te nagrade pobrinuo se i Odbor za dodjelu koji je na listu nominiranih uvrstio ni manje ni više nego Internet. Tako je po prvi put u povijesti dodjele na listi kandidat koji uopće nije ljudsko biće.

Tu nastaju komplikacije jer, u slučaju da Internet pobijedi (?!), pitanje je tko će preuzeti nagradu u njegovo ime. Iako je u skladu s tradicijom popis imena kandidata ostao u tajnosti, oni koji su ih kandidirali raspleli su jezike.

Uz Internet, na listi se mogu naći Liu Xiaobo, nedavno pritvoreni kineski disident (njega je nominirao Kwame Anthony Appiah, profesor filozofije na Princetonu i predsjednik američkog PEN Centra). Zatim, Svetlana Ganuškina (organizacija Memorial), aktivistica za ljudska prava (Ganuškinu je nominirala predsjednica norveške Konzervativne stranke Erna Solberg).

Internet je nominiralo talijansko izdanje časopisa Wired koje je usto pokrenulo kampanju "Internet za mir", planiranu da traje do rujna 2010. Imena vezana za taj project su I više nego zvučna: dobitnica Nobelove nagrade za mir Shrin Ebadi, znanstvenik Umberto Veronesi, dizajner Giorgio Armani te urednik talijanskog Wireda Riccardo Luna.

07.02.2010. 17:38:57
Novi komentar
nužno
nužno