« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DEVICE FINGERPRINT

Znate li što svijet zna o vašem računalu?

Neke kompanije već identificiraju pojedince na webu, a to im omogućavaju informacije koje niti ne znajući iza sebe ostavljate dok surfate

(Arhiva)
Više o

Electronic Frontier Foundation

,

device fingerprint

,

Panopticlick

Vjerujete li da ste potpuno anonimni dok surfate webom? Vaše računalo možda u bespućima interneta otkriva i ostavlja više informacija nego što mislite što je možda dovoljno da ga se pojedinačno identificira.

Računalni stručnjaci tu mogućnost definiraju terminom 'device fingerprint' (otisak uređaja), a on se sastoji od kombinacije informacija o hardveru i softveru koje web stranice mogu prikupiti dok ih pregledavate. No, zahvaljujući Electronic Frontier Foundationu (EFF) sada možete znati koje web stranice mogu pratiti vaše računalo, a time i vas.

Panopticlick je jedinstven website koji pregledava informacije o vašem računalu, i to one za koje niste znali da su vidljive, a koje traže i prikupljaju neke druge stranice, te vam ih pokazuje. Na taj način definira se koliko je prema konfiguraciji vaše računalo jedinstveno, odnosno kakav je vaš 'device fingerprint'.

Prema EFF-u:

"Kada posjetite website otkrivate brojne podatke o konfiguraciji vašeg računala. Kada se te informacije objedine moguće je stvoriti jedinstveni 'otisak' prema kojem je pak moguće identificirati vaše računalo i vas. Neke kompanije već se koriste takvim načinom identifikacije individualnih računala.

Pitate se koliko je takav način identifikacije učinkovit?

EFF upravo provodi eksperiment kako bi saznao odgovor na to pitanje. Posjetom na Panopticlick anonimno će se prikupiti podaci o vašem računalu - konfiguracija, tip i verzija softvera i operativnog sustava, browser i plug-inovi, te će se usporediti s podacima brojnih drugih korisnika interneta. Nakon usporedbe Panopticlick će vam prikazati koliko je vaše računalo jedinstveno što vam omogućava da vidite koliko ga je lako identificirati na webu.

Panopticlick je kombinacija riječi 'Panopticon' i 'mouse click'. Panopticon je naziv kružnog zatvora koji je 1785. osmislio engleski filozof Jeremy Bentham. Njegova ideja bila je omogućiti stalno nadgledanje svih zatvorenika u ćelijama uz pomoć primitivnih optičkih pomagala dostupnih u to doba.

Ideja koja je na tragu Panopticlicka postoji više od 45 godina, a prvi ju je opisao SF autor Philip K. Dick. On je u knjizi The Penultimate Truth izdanoj 1964. pisao o 'ident-keyu' pomoću kojega se može identificirati svaka osoba, ali i svaki detalj o svakoj informaciji kojoj je ta osoba tijekom svog života pristupila.

Ako vas zanima koliko je vaše računalo jedinstveno, odnosno koliko vas je lako pratiti dok lutate webom, posjetite Panopticlick. A kada sljedeći put odlučite kliknuti neki link promislite tko bi sve mogao saznati još jedan detalj više vašem računalu i vama.

06.02.2010. 21:39:27
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    admin
    07.02.2010. 00:47
  2. avatar
    kushkush
    07.02.2010. 10:27
    a joj.... :-S
Novi komentar
nužno
nužno