« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
ZNATE LI KAKO?

Intenzivan trening može se olakšati...

Ispostavilo se kako su osobe koje su tijekom treninga slušale glazbu vježbale minutu i devet sekundi duže od onih koje su vježbale u tišini

Prije treninga - slušalice na uši!
Prije treninga - slušalice na uši! (Shutterstock)
Više o

glazba

,

vježbanje

Glazba olakšava intenzivno vježbanje i pomaže ostvarenju boljih rezultata, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Texas nakon provedene studije.

Studija je pokazala da glazba može biti pomoćno sredstvo kod napornog kardio treninga. U njoj je sudjelovalo 127 ispitanika od kojih je polovica morala slušati latino glazbu bržeg tempa tijekom treninga, a druga polovica vježbala je u tišini. Znanstvenici su pratili rad njihovih srca za vrijem etreninga na traci, tijekom kojega su povećavali nagib i brzinu.

Ispostavilo se kako su osobe koje su tijekom treninga slušale glazbu vježbale minutu i devet sekundi duže od onih koje su vježbale u tišini. Osobe koje su vježbale s glazbom odradile su 8 minuta i 26 sekundi treninga, a one bez glazbe 7 minuta i 35 sekundi. 

"Poslije šest minuta osjećate se kao da trčite uz planinu... čak da ste u tom trenutku bili u stanju nastaviti još 50 sekundi, to znači mnogo", objašnjava autor studije, kardiolog Waseem Shami. Ovo je prva studija koja je dokazala da dobar ritam i glazba mogu unaprijediti naše sportske performanse. 

15.06.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno