« Život
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci

Inicijativa za jedan dan bez tehnologije širi se internetom

Blogerska ideja ‘isključenog dana’ brzo je prihvaćena u cijelom svijetu

Tehnološka ovisnost
Tehnološka ovisnost (GETTY IMAGES)
Više o

tehnološka ovisnost

,

Ariel Meadow Stallings

,

isključeni dan

,

dan gašenja

Na internetu je niknuo novi brzorastući pokret kojim su tehnološki frikovi, ovisnici o internetu, kompulzivni chateri i blekberijanci odlučili ponovno zadobiti kontrolu nad svojim životom i hrabro se isključiti, makar samo jedan dan, piše Reuters.

Amerikanka Ariel Meadow Stallings znala je da je vrijeme za isključivanje kad je jednom provela sate na internetu a da se kasnije nije mogla sjetiti što je radila, nešto poput rupe u pamćenju izazvane pijanstvom. Tridesettrogodišnja spisateljica, blogerica i honorarna marketinška menadžerica u Microsoftu u siječnju je odlučila da ove godine provede ‘52 isključene noći’.

- Ja volim tehnologiju, ne želim je rušiti. No, shvatila sam da imam problem kada bih sjela samo provjeriti email i šest sati kasnije shvatila da na YouTubeu gledam nekakav video s lutkama. Pokušala sam se sjetiti što sam radila proteklih dva sata i nisam uspjela - objašnjava Stallings.

I tako je Stallings krenula u akciju, praćenu emocionalnim simptomima apstinencijske krize, i svake srijede navečer isključivala kompjutor, mobitel i televizor.

Globalni problem

U ironičnom obratu, proširila je ideju preko bloga i povezala se s tisućama ljudi iz cijeloga svijeta koji pišu poruke dok voze, nose laptope sa sobom  u kupaonicu ili provjeravaju email tijekom večere.

- Mislila sam da se to odnosi na mene i moje kolege. No, tada su mi se počeli javljati Talijani sa sličnim iskustvima, pa Poljaci i Česi, a čak su me kontaktirali i iz Kolumbije. Postalo mi je jasno da je to globalni problem - kaže Stallings.

Neki to zovu ‘svjetovni sabat’, drugi ‘isključen dan’. U Kanadi, kompjutoraši Denis Bystrov i Ashutosh Rajekar u svibnju organiziraju globalni ‘Dan gašenja’.

- Vjerujem da postoji neki razumni dio nas koji kaže ‘Čekaj malo. Ovo je otišlo predaleko’. Čini vam se kao da vam um cijelo vrijeme istodobno ide u milijun različitih smjerova. Zato vas dan u kojem ste odmaknuti od tehnologije prisiljava da se ponovno povežete sa stvarnim svijetom - objašnjava Sharon Sarmiento, profesionalna blogerica i vlasnica online tvrtke koja se priključila akciji kada je shvatila da piše blogove u snu i čuje znak za stizanje chat poruke a da nije u blizini kompjutora.

Povratak u život

Sarmiento je svoj ‘isključeni dan’, a sada ponekad i vikend, pokrenula prije dva mjeseca. Počela je ponovno slikati, krenula sa suprugom u školu plesa, nalazi se s prijateljima i piše pisma rukom.

- Od sati provedenih na internetu najčešće nemate ništa osim krive kralježnice i bolne stražnjice. (METRO) 

21.04.2008. 00:53:19
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  marna
  21.04.2008. 17:21
  ISTO JE BILO I SA OPSJEDNUTIM ČITAČIMA KNJIGA(I ČASOPISA).
  U TRENUTKU KADA SU SHVATILI DA "PROPUŠTAJU VLASTITI ŽIVOT" RADI " VOAJERIZMA" NAD TUĐIMA.
  TKO JE ONO REKO`"SVE JE U BALANSU...." ILI SL.?
 2. avatar
  marna
  21.04.2008. 17:47
  E,DA!
  AKO "IZGUBIM BALANS" I MORAM BIRATI OVISNOST( ALKOHOL,DROGA,KOCKANJE,) KOJA ĆE ME "STREFIT`", JA BIH "OGREZLA" U ČITANJU( NEBITNO DA LI INTERNETA ILI KNJIGA)
Novi komentar
nužno
nužno