« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
povratak

Indonzija skriva zapise o razornom tsunamiju

U Indoneziji i Tajlandu talozi otkrivaju povijest tsunamija

Raj ubrzo postaje pakao
Raj ubrzo postaje pakao (Corbis)
Više o

Tajland

,

tsunami

,

potresi

,

istraživanje tsunamija

,

Indijski ocean

,

Sumatra

Nekoliko tsunamija sličnih onome iz 2004. zadesili su u prošlosti Indijski ocean, od kojih je najsnažniji bio prije 700 godina, prema znanstvenicima koji su analizirali sedimentarne taloge na sjeveru Sumatre i na tajlandskom otoku Phra Thong.

Potres magnitude 9,2 Richtera na pučini Aceha, sjeverno do Sumatre, izazvao je tsunami 26. prosinca 2004. koji je zahvatio Indijski ocean do istočnih obala Afrike.

Potres je pokrenuo valove visoke do 35 metara koji su doprijeli i po nekoliko kilometara u kopno. U kataklizmi je u jedanaest zemalja poginulo više od 220 000 ljudi, od kojih blizu 170 000 u Acehu, regiji već opustošenoj pobunom separatista protiv indonezijske vojske.

Na otoku Phra Thong, 125 km sjeverno do Phuketa, međunarodna ekipa znanstvenika je proučila 14 slojeva taloga u močvarnom tlu zarobljenom među naslagama pijeska.

Najstariji talog star je 2800 godina, dok je onaj koji prethodi sloju taloga iz 2004. nanešen prije 550 do 700 godina, prema njihovom istraživanju koje je objavljeno u britanskom časopisu Nature.

Niti jedan talog ne odgovara manje snažnim tsunamijima koji su povijesno dokumentirani, poput onoga iz 1881. jer su samo najsnažniji tsunamiji ostavili i sedimentarne taloge.

Jedna druga ekipa istraživača bavila se istim tipom pjeskovitih taloga blizu Meulaboha, na sjeveru Sumatre gdje su talozi pokazali dva sloja pijeska sedimentarnih obilježja sličnih sloju koji se stvorio prilikom tsunamija 2004.

Slojevi pijeska koji su se nataložili između 1290. i 1400. i između 780. i 990. "vjerojatno potječu od tsunamija" tvrde znanstvenici s Ken State University, čiji je rad objavljen u časopisu Nature.

Prvi od ta dva tsunamija mogao bi biti onaj identificiran na Tajlandu prije 600 godina, ali nema tragova drugog koji je zahvatio otok Phra Thong.

Bilo bi važno odrediti frekvenciju tsunamija jer pisana povijest Aceha pokriva tek 400 godina. Ali na otoku Simeulue, blizu epicentra potresa, stanovnici pamte priče o tsunamiju 1907. pred kojim su ljudi pobjegli na planine nakon potresa i tako spasili tisuće života. (hina/metro-portal)

30.10.2008. 10:14:28
Novi komentar
nužno
nužno