« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
STARENJE

Imate li strah od starenja?

Strah od starenja: Zašto se pojavljuje i kako ga možete pobijediti?

Bojite li se starosti?
Bojite li se starosti? (Arhiva)
Više o

starenje

Strah od starenja se naziva još i gerontofobija, a radi se o iracionalnom strahu koji može biti popraćen raznim tjelesnim ili psihičkim promjenama

Osoba koja ima ovaj strah se može bojati vlastite starosti i problema koje starost nosi ili se može bojati drugih starih osoba.

Zašto se pojavljuje strah od starenja?

Strah od starenja se nerijetko javlja kod mlađih osoba, a nastaje kao posljedica učenja u djetinjstvu, odnosno preuzetog ponašanja od roditelja ili zbog određene doživljene traume povezane sa starijim ljudima. Na primjer, negativna razmišljanja roditelja o starijim ljudima mogu bitno utjecati na formiranje negativnih stavova djeteta, a jednako tako i prisustvo sprovodima maloj djeci može ostaviti dugoročnu traumu.

>> Može li se zaustaviti starenje >>

Kako prepoznati strah od starenja?

Gerontofobija se može prepoznati po drugačijem odnošenju osobe prema starim ljudima. Nekada ova osoba neće htjeti ni pričati o starosti, a često će i izbjegavati bilo kakvo druženje s nekim starijim od sebe. Jednako tako, ova osoba može imati i napadaje panike i izraženu anksioznost kod samog spominjanja starosti, a bojat će se i vlastitog starenja.

Osobe koje se boje starenja mogu biti potpuno zdrave, ali ih pomisao na starenje užasava i budi niz tjelesnih simptoma kao što su:

  • gubitak apetita
  • gubitak kose
  • depresija
  • nemogućnost racionalnog razmišljanja
  • ubrzano disanje
  • znojenje

Može se pojaviti i strah od promjene izgleda, kod muškaraca od ćelavosti, zatim strah od gubitka samostalnosti i usamljenosti, bolesti, kao i strah od odlaska u dom za umirovljenike te na kraju strah od smrti. Također, osobe koje imaju strah od starenja na starenje gledaju kao na manu koju žele otkloniti.

>> 6 vrsta hrane koje usporavaju starenje >>

Kako se tretira strah od starenja?

Kao i svaka fobija i ova se može tretirati uz stručnu pomoć i psihoterapiju. Pomoći može bihevioralno-kognitivna terapija, ali i određeni lijekovi. Najvažnije je da osoba prihvati starenje kao normalan proces i nauči živjeti s njime. Također, pomoći mogu i neki savjeti kako uživati u životu, napraviti određene promjene i samim time sretno ostarjeti.

Kako sretno starjeti?

Prije svega, potrebno je da osobe prihvate kako su promjene koje se događaju, kao i samo starenje normalan proces i da uživaju u njima, ali i da što manje misle o budućnosti i što ona donosi. Važnu ulogu ima i prehrana bogata vitaminima, vlaknima i mineralima koji se dobivaju kroz povrće, voće, cjelovite žitarice i orašaste plodove.

Osim toga, pomoći može i vježbanje tri puta tjedno ili hodanje svaki dan oko pola sata. Dobro spavanje je isto bitno, jer spavanje manje od osam sati može utjecati na kvalitetu života, ali i skratiti život. Sretne misli mogu doprinijeti i boljem životu. Točnije, pozitivno gledanje na životne situacije može produžiti život. Ovdje može pomoći i bogat društveni život koji skreće negativne misli o starenju, a vraća dobro raspoloženje i smanjuje stres.

>> Transfuzija mlade krvi sprječava starenje? >>

Dakle, strah od starenja je iracionalan strah koji se može pojaviti kod mladih, ali i kod starijih osoba. Važno je shvatiti kako se radi o normalnom i prirodnom procesu koji treba prihvatiti te promijeniti određene navike koje će osigurati sretno starenje.

03.08.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.08.2021. 20:29
    Ne
Novi komentar
nužno
nužno