« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SVAKI DESETI

I očevi pate od poslijeporođajne depresije

Za očeve i majke podjednako ranjivo je doba od trećeg do šestog mjeseca starosti djeteta

Otac beba
Otac beba (Shutterstock)
Više o

depresija

,

očevi

,

otac

,

Blurix

Nisu samo majke podložne poslijeporođajnoj depresiji, jer je novom američkom studijom ustanovljeno da isti problem zahvaća i deset posto očeva.

Istraživači medicinskog fakulteta Eastern Virginia u Norfolku prikupili su podatke iz 43 studije s 28 tisuća dokumentiranih slučajeva depresije kod očeva od prvog tromjesečja trudnoće pa do prvog rođendana djeteta.

Ukupno, oko 10 posto očeva pati od depresije neposredno prije ili nakon rođenja djeteta. Za usporedbu, oko pet posto muškaraca u općoj populaciji pati od te bolesti u tijeku godine dana.

"To sugerira da depresija novopečenih očeva predstavlja znatan problem", rekli su autori istraživanja James Paulson i Sharnail Bazemore, čiji je rad objavljen u časopisu američke medicinske udruge JAMA.

I dok 30 posto majki može oboljeti od poslijeporođajne depresije, malo se zna kako se očevi psihički nose s prinovom u obitelji.

Istraživači su ustanovili da je za očeve najranjivije doba od trećeg do šestog mjeseca starosti djeteta. Isto je razdoblje najrizičnije za majke.

Paulson i Bazemore također su ustanovili povezanost između poslijeporođajne depresije kod majke i oca. Stoga, "depresija jednog roditelja zahtjeva kliničku pažnju drugoga", napisali su u izvješću.(hina/metro-portal)

19.05.2010. 10:37:03
Novi komentar
nužno
nužno