« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SUHI ILI PRODUKTIVNI

I kašljati treba na pravi način – saznajte kako

Naše tijelo se kašljanjem rješava neželjenih tvari, no treba poznavati tehnike pravilnog kašljanja kako bismo se osjećali bolje i zdravije

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

bolest

,

prehlada

,

kašalj

,

kašljanje

,

dišni putevi

Prilikom žestokog kašljanja zrak iz usta izleti brzinom od 130 pa sve do 480 kilometara na sat - tako brzo se tijelo trudi riješiti onoga što u njemu ne bi trebalo biti. No, vjerovali ili ne, treba poznavati pravilnu tehniku kašljanja, jer samo tako će vam biti bolje.

Kašalj se javlja kao znak bolesti dišnih puteva, pa kad tijelo želi izbaciti neželjeni sadržaj, u plućima se povisuje tlak i počinjete kašljati. 

Čovjek kašlje čak i kad je zdrav, i to jednom do dva puta u sat vremena. Grlo i dišni putevi na taj način se čiste od sluzi i odumrlih stanica. Kašalj nam stvara probleme tek kad je nekontroliran, izazvan nadraživanjem iz naše okoline ili upalom dišnih puteva.

Osim toga, pojavljuje se u raznim oblicima, najčešće kao suhi ili produktivni kašalj.

Prilikom kašljanja morali biste što više udahnuti kako biste rastegnuli dišne puteve. Nakon toga kašljite kratkim udisajima koji se ponavljaju, jer time ćete poboljšati iskašljavanje. Izvrsna je i dišna gimnastika: duboko udahnite i trudite se izdahnuti s otvorenim ustima i zatvorenim nosom.

Dakle, ako imate malih problema s kašljanjem, isprobajte ove tehnike koje mogu biti vrlo učinkovite. No, ako vam kašalj stvara veće probleme, dugo traje ili je popraćen drugim simptomima, nužno je potražiti pomoć i savjet liječnika.

19.02.2010. 18:00:15
Novi komentar
nužno
nužno