« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
STVARNO?

I čaša je previše?

Svi znamo da je pretjerana konzumacija alkohola loša za zdravlje, no što je s redovitim ‘rekreativnim’ ispijanjem alkohola u malim količinama

Ipak nije dobra ideja?
Ipak nije dobra ideja? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vino

,

čaša vina

Čaša crnoga dnevno je zdrava, kažu svi koji ga vole, pa čak i oni kojima je draže bijelo, no ako pitamo liječnike, to baš i nije tako...

Naime, kardiolozi strahuju da previše ljudi i dalje vjeruje u mit po kojemu jedna mala čaša vina ili piva ne štete, nego čak pomalo i koriste zdravlju.

Svakodnevno ispijanje alkohola, čak i u vrlo malim količinama povećava rizik od razvoja fibrilacije atrija, poremećaja srčanog ritma, koji je, nakon ekstrasistolije najčešća srčana aritmija

Stanje je to koje u pacijenata uzrokuje palpitacije, osjećaj nedostatka zraka, bolove u prsištu, omaglice, gubitke svijesti, no može biti i potpuno asimptomatsko pa se problem otkrije slučajno.

>> Čaša vina na kraju dana - recept protiv stresa izolacije? >>

Po podacima britanske Nacionalne zdravstvene službe taj problem zahvaća sedam posto starijih od 65 godina. I premda takvo konzumiranje alkohola obično nije opasno po život, može izazvati dosta neugode u životu, a povezuje se i s moždanim udarima.

Čak i čašica vina dnevno ostavlja posljedice na zdravlje srca, utvrđeno je u velikoj studiji Centra za srce koji djeluje pri Sveučilišnoj bolnici Hamburg-Eppendorf, u sklopu koje su obrađeni podaci prikupljeni na 100.000 osoba praćenih tijekom 14 godina, a prije nisu patile od fibrilacije atrija.

>> Čaša crnjaka = sat vremena teretane?! >>

Istraživanje je pokazalo da se u tih 14 godina u više od 5800 ispitanika prvi put razvila takva vrsta srčane aritmije, a rizik je bio veći što je redovita konzumacija alkohola bila veća.

Pokazalo se da čak i jedna čaša piva ili vina dnevno ili oko 12 grama alkohola, povećava rizik od razvoja srčanih aritmija za 16 posto u usporedbi s osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića. Kod osoba koje su dnevno konzumirale dvije čaše alkoholnog pića rizik je porastao za 28 posto.

Autori studije napominju da čašica alkohola s vremena na vrijeme ne predstavlja trenutačan rizik za osobe dobra zdravlja.

Stoga, razmislite još jednom prije nego što si natočite čašu navečer...

20.04.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.04.2021. 19:23
    dosta je 1 casa
Novi komentar
nužno
nužno