« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PRAVO NA MIROVINU

HZMO poziva zaposlene na utvrđivanje staža

Budući umirovljenici trebaju se javiti HZMO-u šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu

Posao
Posao (Shutterstock)
Više o

mirovina

,

HZMO

,

staž

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) poziva osobe koje su radile u inozemstvu i koje će u sljedećih pet godina ispuniti uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja da u područnim službama tog zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu "zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu" kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu, prenosi Hina.

Staž potvrđen od inozemnog nositelja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju HZMO pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, priopćio je HZMO.

HZMO također poziva buduće umirovljenike da ga šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te da pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.

Obavijest se dostavlja mjerodavnoj područnoj službi HZMO-a gdje je osoba koja podnosi zahtjev bila posljednji put osigurana, a ako je od posljednjeg osiguranja proteklo više od 12 mjeseci, prema mjestu prebivališta. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, mjerodavna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje.

Preko korisničkih stranica na internetskoj stranici zavoda www.mirovinsko.hr (nakon pribavljanja odgovarajućega korisničkog imena i lozinke) također se, uz uvid u osobne podatke, može poslati zahtjev za informativni izračun mirovine te popuniti i poslati "obavijest za pretkompletiranje podataka".

Uz popunjenu obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili ovjereni preslik radne knjižice, izjavu i dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu ako je osiguranik radio u inozemstvu te druge dokaze o stažu koji nije u potpunosti utvrđen ili upisan u radnu knjižicu.

Tiskanice "zahtjeva za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu" i "obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu" te uvjeti za mirovinu i kontakt-telefoni dostupni su na internetskoj stranici ili u područnim službama i ispostavama HZMO-a, a dodatne informacije mogu se dobiti i na telefonima - 01/48 91 666 i 0800 63 63 63 (besplatni broj za pozive iz Hrvatske) radnim danom od osam do 16 sati.

26.01.2011. 13:10:48
Novi komentar
nužno
nužno