« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
USKOK UPUTIO ZAHTJEV

Austrijske vlasti ispitat će Sanadera u vezi s optužbama USKOK-a

USKOK je preko ministarstva pravosuđa zatražio od austrijskih vlasti da ispitaju bivšeg premijera Ivu Sanadera o optužbama zbog kojih Hrvatska traži njegovo izručenje

Fotografija vijesti
Više o

Ivo Sanader

,

USKOK

,

Austrija

,

optužbe

"Zahtjev je upućen preko međunarodne pravne pomoći uz dokumentaciju prevedenu na njemački jezik, iz koje je jasno što se Sanaderu stavlja na teret", izjavio je Đuričić za Hinu. Ako Austrija odobri USKOK-ov zahtjev, Sanadera bi ispitali austrijski istražitelji, rekao je, dodavši da su USKOK-ovi tužitelji zatražili da im se omogući nazočnost na ispitivanju te postavljanje pitanja, rekao je glasnogovornik USKOK-a.

Po odredbama novog zakona o kaznenom postupku okrivljeniku, kao ni njegovim braniteljima, nije dopušten uvid u istražni spis prije nego pred istražiteljima da iskaz koji poslije može poslužiti kao dokaz. Sanaderova obrana, međutim, tvrdi da je taj uvjet ispunjen jer je Sanader potkraj prošle godine na ispitivanju u Austriji iznio obranu i rekao da se ne osjeća krivim za ono za što je optužen u Hrvatskoj te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj.

Zato su USKOK-u podnijeli zahtjev za uvid u spis te priložili dokumentaciju s ispitivanja u Austriji. O tom bi zahtjevu, kako je danas najavljeno, idući tjedan trebao odlučiti sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda.

Sanader je uhićen 10. prosinca u Austriji, a u iduća dva dana bio je ispitan pred sucem istrage u Salzburgu, gdje je rekao da se ne osjeća krivim za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonita poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenicima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtaka preko marketinške agencije Fimi medije.

Prošli je vikend u intervjuu za austrijski dnevni list "Salzburger Nachrichten" izjavio da neće pristati na pojednostavljeni postupak izručenja Hrvatskoj sve dok ne bude "u detaljima upoznat sa svime čime ga se u Hrvatskoj tereti". "Mojim odvjetnicima u Zagrebu još nisu dali uvid u spis. Stoga ne znam pojedinosti o tome što mi se stavlja na teret. Dok to ne bude slučaj, sigurno neću pristati na pojednostavljeni postupak izručenja", rekao je Sanader.

Viši zemaljski sud u Linzu prošli je tjedan odbio Sanaderovu žalbu na ekstradicijski pritvor, a u međuvremenu su i austrijske vlasti počele istragu protiv njega zbog sumnje za pranje novca preko tirolske banke.

25.01.2011. 21:15:47
Novi komentar
nužno
nužno