« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
KATASTROFA

Hrvatski muževi ne rade po kući, a žene se diskriminira

Hrvatska se diči europejstvom, demokracijom i znanjem, a pada već na prvom pokazatelju - ravnopravnosti spolova, i to zastrašujuće

Živimo u stoljeću sedmom...
Živimo u stoljeću sedmom... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

ravnopravnost spolova

Ravnopravnost spolova u Hrvatskoj je bajka bez pokrića, pokazalo je izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koje upozorava na veliku neravnopravnost žena i muškaraca, kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni rad.

Ljubičić opetovano upozorava na izuzetno nisku stopu zaposlenosti žena u zreloj dobi. Naime, trećina radno sposobnih žena starijih od 54 godine ne radi, što dovodi do velikog rizika od siromaštva i njihove socijalne isključenosti.

Hrvatsko tržište rada i dalje je spolno segregirano, žene čine jedva 15 posto uprava trgovačkih društava i 20 posto nadzornih odbora. Istodobno, glavnina kućanskih i obiteljskih obveza i dalje je na ženama.

Najveći broj muškaraca na rutinske kućanske poslove tjedno potroši onoliko vremena koliko ga najveći broj žena troši dnevno, pokazuje istraživanje koje je pravobraniteljica provela na uzorku od 600 žena u dobi od 18 do 65 godina.

Neočekivan pad broja očeva na rodiljnom dopustu

Analiza korištenja rodiljnih i roditeljskih potpora pokazala je neočekivani pad broja očeva koji su koristili rodiljni dopust (158 muškaraca ili 0,24 posto) i roditeljski dopust (1930 muškaraca ili 4,4 posto).

Kako postojeća zakonska rješenja nisu dala povoljne učinke, hitno treba potražiti nova i učinkovitija, ističe Ljubičić koja drži da bi "pravi izazov" bio uvođenje očevog dopusta.

O ostalim nalazima pravobraniteljice možete čitati ovdje.

04.04.2017. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno