« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
TKO VOLI STRANI KAPITAL?

Hrvatska po jednostavnosti poslovanja na 106. mjestu

Hrvatska je između 181 zemlje negdje na polovici, a najbolje je poslovati u Singapuru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ankica Vrdoljak, CROPIX)
Više o

sobodna ekonomija

,

Doing Business 2009.

,

rang lista zemalja

,

ekonomska otvorenost

Hrvatska je na najnovijoj ljestvici Svjetske banke po jednostavnosti poslovanja među 181 gospodarstvom svijeta napredovala za jedno mjesto, sa 107. na 106. mjesto, pokazalo je u srijedu izvješće Svjetske banke "Poslovanje u 2009." ("Doing Business 2009.").

Izvješće kojim se ispituju propisi i njihov utjecaj na poslovanje obuhvatilo je 181 gospodarstvo svijeta na rang-listi po jednostavnosti poslovanja, a ove godine uzete su u obzir promjene u metodologiji, izmjene podataka te tri nova uključena gospodarstva.

Autori izvješća pratili su napredak u reformama u području pokretanja novog poduzeća, zapošljavanja, dobivanja građevinskih dozvola, registracije imovine, dobivanja zajmova, zaštite ulagača, plaćanja poreza, prekogranične trgovine, provedbe ugovora i zatvaranja poduzeća.

Napredovali smo u poreznoj politici 

Hrvatska je najveći napredak ostvarila u kategoriji plaćanja poreza, skočivši za 15 mjesta, s 48. na 33. mjesto, pokazalo je to izvješće. Značajniji napredak zabilježen je i prema kriteriju dobivanja građevinskih dozvola i ishođenja svih drugih s tim u vezi potrebnih dozvola, i to za 14 mjesta, sa 177. na 163. mjesto.

Hrvatska je pak najviše nazadovala u kategoriji pokretanja poslovanja, bilježeći pad za 21 mjesto, sa 96. na 117. mjesto. Lošiji rang u odnosu na lani zabilježila je i u kategorijama dobivanja kredita, spustivši se sa 61. na 68. mjesto, registracije imovine, kliznuvši sa 103. na 109., te neznatno slabiji rang na području zaštite ulagača, na 126. mjestu nakon prošlogodišnjeg 125.

Top listaNajnovija ljestvica stavlja Singapur na vodeće mjesto u svijetu, treću godinu zaredom, po jednostavnosti poslovanja. Kao i godinu dana ranije, u stopu ga slijede Novi Zeland na drugom mjestu i Sjedinjene Države, na trećem mjestu.  Na listi se među 10 vodećih po jednostavnosti poslovanja još nalaze, prema aktualnom poretku na listi, Hong Kong, Danska, Britanija, Irska, Kanada, Australija i Norveška. Poredak tih zemalja isti je kao i lani, osim što su Australija i Norveška zamijenile mjesta. Na dnu ljestvice nalazi se Demokratska republika Kongo.

Ove godine nismo među vodećim reformatorima 

U dvije kategorije Hrvatska nije zabilježila promjene ranga, a riječ je o područjima zapošljavanja radnika i provedbe ugovora, gdje se i dalje nalazi na 146. odnosno 44. mjestu, navodi se u najnovijem izvješću Svjetske banke.

Izvješće je također pratilo napredak u reformi propisa koji potiču širenje poslovnih operacija.

Nakon što je dvije godine zaredom po tome kriteriju bila među vodećih 10 reformatora u svijetu, Hrvatska se ove godine nije uvrstila u tu skupinu zemalja. Vodeći reformator u ovoj godini je Azerbajdžan, a slijedi Albanija i Kirgistan, dok je prošlogodišnji šampion Egipat zauzeo 10. mjesto. (HINA)

10.09.2008. 14:44:40
Novi komentar
nužno
nužno