Hrvati vole presoliti hranu
Hrvatska je trenutno treća u Europi, iza Turske i Mađarske, po količinama unosa soli, što ima dugoročne štetne posljedice na zdravlje,

Prekomjerne količine soli uzrokuju 11 nezaraznih kroničnih bolesti - povišeni krvni tlak, bolesti srca i bubrega, moždane udare, debljinu, bubrežni kamenac, osteoporozu, karcinome i drugo, pa je stvarno važno pripaziti na unos soli..
Najviše se soli unosi putem kruha, ali i sireva, namaza i suhomesnatih proizvoda, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kronične nezarazne bolesti odgovorne su za čak 86 posto preuranjenih smrti u Europi, a najvažniji čimbenik rizika je upravo pretjerani unos soli.
Unos soli u Hrvatskoj dvostruko je viši od preporuka WHO-a, što ima izravne posljedice na porast arterijskog tlaka i brojne druge bolesti, ali i smanjuje učinkovitost velikog broja lijekova.
Smanjenje unosa soli za gram smanjuje jedan do dva milimetra razine žive na nacionalnoj razini, a to znači 5000 infarkta i moždanih udara manje.
Što reći - lakše malo ...
Novi komentar