« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NEPOZNATE OPASNOSTI

Hrkanje povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa

Osobe koje glasno hrču ili imaju drugih problema sa spavanjem pod većim su rizikom od metaboličkog sindroma

Hrkanje povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa
Hrkanje povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa (Dreamstime)
Više o

moždani udar

,

hrkanje

,

srčane bolesti

,

metabolički sindrom

Novo istraživanje koje su proveli američki znanstvenici na Sveučilištu Pittsburgh otkrilo je da hrkanje može biti vrlo opasno. Već se prije dokazalo da su osobe koje često hrču pod većim rizikom od moždanog udara, ali sada se pokazalo da ljudi koji često i glasno hrču imaju dvostruko veći rizik od metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom je skupina faktora rizika ne samo za moždani udar, već i za niz srčanih bolesti i dijabetes. Prisutan je u osoba koje imaju najmanje tri od pet ovih karakteristika: previše masnog tkiva na području trbuha, povišenu razinu triglicerida u krvi, manjak dobrog kolesterola, visok krvni tlak i visoku razinu šećera u krvi.

>> Nesanica vas muči? Evo i zašto

U sklopu trogodišnjeg istraživanja koje je objavljeno u časopisu Sleep analizirani su podaci 812 osoba u dobi od 45 do 74 godine u kojih na početku istraživanja metabolički sindrom nije bio prisutan. No, do kraja studije metabolički sindrom javio se u 14 posto ispitanika, a osobe koje su hrkale i imale drugih problema sa snom (nesanica ili često buđenje) bile su pod puno većim rizikom (čak za 70 do 80 posto) od metaboličkog sindroma.

Znanstvenici ne mogu u potpunosti objasniti vezu između problema sa snom i niza bolesti. Jedno od objašnjenja moglo bi biti narušavanje ravnoteže hormona do čega dolazi zbog problema sa spavanjem, a sve to uzrokuje promjene krvnog tlaka, težine i metabolizma.

08.12.2010. 07:00:00
Novi komentar
nužno
nužno