« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
SAVJETI

Hrana za brže mršavljenje

Uključivanje takve hrane u našu prehranu može poboljšati metaboličku učinkovitost, podržati sagorijevanje masti i pomoći nam da učinkovitije postignemo svoje ciljeve mršavljenja

Jogurt je odlična hrana!
Jogurt je odlična hrana! (Arhiva)
Više o

masna riba

,

jogurt

,

chia sjemenke

,

protuupalna hrana

,

tamnozeleno lisnato povrće

Protuupalna hrana igra ključnu ulogu u jačanju metabolizma i ubrzavanju mršavljenja. Smanjenjem upale, ta hrana pomaže optimizirati metaboličke procese i spriječiti debljanje povezano s kroničnom upalom, tvrde stručnjaci. Uključivanje takve hrane u našu prehranu može poboljšati metaboličku učinkovitost, podržati sagorijevanje masti i pomoći nam da učinkovitije postignemo svoje ciljeve mršavljenja.

Dijetetičarke, Carolina Schneider i Trista Best, te liječnik dr. Tez Pratap Singh otkrili su pet takvih namirnica koje mogu doprinijeti mršavljenju i ubrzati metabolizam.

Chia sjemenke - chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima poznatim po svojim protuupalnim svojstvima, što pomaže u smanjenju upale u cijelom tijelu. Topiva vlakna u chia sjemenkama također doprinose zdravoj probavi. "Chia puding nije samo zasitan, već je i izvrstan za zdravlje crijeva i upale. Chia sjemenke su bogate topivim vlaknima, koja podržavaju metaboličko i probavno zdravlje, te omega-3 masnim kiselinama, koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima", kaže Schneider za SheFinds.

Jogurt - jogurt sadrži probiotike, korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma. Uravnotežen crijevni mikrobiom može smanjiti upalu i poboljšati metaboličku funkciju te pomoći u kontroli težine. "Konzumiranje više hrane bogate probioticima, kao što je jogurt, može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Probiotici su živi mikroorganizmi koji su korisni za zdravlje, posebno za zdravlje crijeva. Mikrobiom crijeva igra ključnu ulogu u regulaciji upala u cijelom tijelu", objasnila je Best.

Lisnato zeleno povrće - lisnato povrće prepuno je antioksidansa, uključujući vitamine A, C i K, koji pomažu u borbi protiv upale. Vitamini i minerali u lisnatom povrću, poput magnezija i željeza, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog metabolizma. Učinkovit metabolizam pomaže u sagorijevanju kalorija i podržava ukupni gubitak težine. Dr. Singh navodi: "Špinat, kelj i blitva izvrsni su izvori vitamina, minerala i fitonutrijenata. Mogu smanjiti upalu i podržati mršavljenje nudeći niskokalorične opcije bogate hranjivim tvarima."

Masna riba - masna riba, poput lososa, skuše i sardina, odlična je protuupalna hrana koja može potaknuti metabolizam i pospješiti mršavljenje. Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažna protuupalna svojstva. Smanjenje upale može poboljšati metaboličku funkciju i spriječiti debljanje povezano s kroničnom upalom.

Orašasti plodovi - orašasti plodovi sadrže mononezasićene i polinezasićene masti koje imaju protuupalna svojstva. Te zdrave masti pomažu smanjiti upalu u tijelu, što može poboljšati zdravlje metabolizma i podržati učinkovitije mršavljenje. "Najbolji zalogaji su oni koji sadrže dvije kvalitete: niskokalorični su i bogati zasitnim nutrijentima - vlaknima i proteinima", kaže Best. Preporučuje pripremu domaće mješavine orašastih plodova i sušenih bobica za ukusan i zdrav međuobrok.

Evo, ako niste uspjeli doći do boljeg tijela za plažu, počnite sada - sljedeće godine ćete ionako biti u istom problem ;)

13.08.2024. 10:28:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.08.2024. 11:30
    Jogurti su naj naj
Novi komentar
nužno
nužno