« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
NOVOSTI

HONOR VIEW20 - AI pod povećalom

Za moderan život i putovanja potreban je dobar pametni telefon, a tu je Honor View20 na vrhu liste želja

Jako dobar AI
Jako dobar AI (Honor)
Više o

AI

,

HONOR View20

Savršena noćna snimka? Može. Selfie spreman za Instagram? Može i to. Na putovanju ste života i odavno su prošli dani kada ste morali nositi glomazni digitalni fotoaparat i stativ koji vrište „Ja sam turist". Sada, sve što trebate je dobar pametni telefon.

Najnovija generacija ugrađenih kamera za pametne telefone dolazi s više objektiva, snažnijim senzorima i, što je najvažnije, pametnim algoritmima koji zamjenjuju optičke procese koji su nekada trajali godinama. Dok svaka kamera može snimiti ono što stavite ispred nje, uvođenje umjetne inteligencije (AI) znači da kamere sada mogu razumjeti ono što vide. Pojednostavljeno rečeno, oko je sada povezano s mozgom.

„Umjetna inteligencija i neuronske mreže mogu prepoznati što se nalazi u kadru i dohvatiti najbolju sliku, čak i ako fotografirate bez fokusiranja" - objašnjava Simon Forrest, glavni tehnološki analitičar u Futuresource Consultingu. - „Mislim da će korisnici primijetiti bolju kvalitetu slike na ovim telefonima, a ljepota ove tehnologije je u tome što ne moraju razumjeti kako ona funkcionira. Budući da se proizvođači pametnih telefona najviše razlikuju po kamerama, ulaganje u kamere je ogromno" - dodaje Forrest.

Kao primjer možemo uzeti HONOR View20. Umjetna inteligencija (AI) sada je glavna sposobnost ovih uređaja, zahvaljujući Kirin 980 čipsetu, neuralnoj procesnoj jedinici posebno dizajniranoj za rukovanje zadacima vezanim uz AI i strojno učenje, čime je fotografiranje pametnim telefonima nevjerojatno napredovalo.

Pametni telefon HONOR View20 može razlikovati slične objekte - pandu od dvobojne mačke, sobnu biljku od stabla i most od zgrade. Optimizira objekt bez potrebe za podešavanjem postavki kamere i može trenutno prepoznati do 1.500 objekata, a zahvaljujući strojnom učenju, sustav s vremenom postaje sve bolji.

Utjecaj umjetne inteligencije nije ograničen samo na obradu. Prema Izvješću Economist Intelligence Unita (EIU) iz 2018.*, AI će također poticati napredak u znanosti o materijalima. Naime, ona već pomaže znanstvenicima da ubrzaju otkrivanje novih spojeva. U izvješću koje istražuje kako će AI i design thinking transformirati proizvodnju tehnologije u budućnosti, sedam od deset ispitanika vjeruje da će fleksibilni pametni telefoni biti sveprisutni do 2020., upravo zahvaljujući napretku u znanosti o materijalima.

Zrnati noćni snimci dugo su bili problem kod pametnih telefona, ali AI sada pomaže u ostvarivanju doživljaja noćnih vizura gradova kao što su Hong Kong i New York. U slabim svjetlosnim uvjetima, AI umjetno stabilizira snimke dugom ekspozicijom kroz inteligentni odabir i kombiniranje nekoliko različitih okvira, čime dobivamo fotografije bez zamućenja. Tako je moguće snimiti fotografiju ekspozicijom od šest sekundi i dobiti jasnu sliku - čak i ako se ruke tresu.

Kamere opremljene umjetnom inteligencijom mogu ostvariti zapanjujuću razinu detalja čak i kad su daleko od onog što snimaju, bilo da je riječ o Eiffelovom tornju u Parizu, Kineskom zidu ili Tokijskom Skytreeu. HONOR View20 prvi je telefon koji koristi sustav stražnjih kamera sa senzorom od 48 megapiksela, a njegov AI Ultra Clarity način rada spaja više ekspozicija kako bi stvorio oštru sliku visoke rezolucije koja sadrži sve detalje i koju možete izrezati, zumirati ili ispisati u veličini plakata.

Procjenjuje se da ljudi u životu naprave oko 25.000 selfija, stoga proizvođači također ulažu novac u prednje kamere. Pomoću strojnog učenja, prednja kamera HONOR-a View20 može identificirati subjekt i zamagliti ostatak slike stvarajući tzv. bokeh efekt (japanski za zamućenje) koji je popularan kod Instagram portreta. Također može izbrisati nedostatke na licu dok se fotografija snima, čime editiranje posta potencijalno postaje nepotrebno.

Naravno, ništa od toga nije važno ako vam se baterija isprazni dok s divljenjem gledate Grand Canyon. No, nemajte straha jer AI i ovdje pomaže. Optimiziranjem aplikacija u telefonu AI poboljšava vijek trajanja baterije - što znači da ćete za vrijeme cjelodnevnih turističkih obilazaka moći dijeliti i objavljivati fotografije ​​na Instagramu bez brige o tome koliko vam je baterije preostalo.

17.04.2019. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno