« Muškarci
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
Opa!

Hoćemo li uskoro moći kupiti mušku kontracepcijsku pilulu

Unatoč dosadašnjem medicinskom napretku i tolikom broju kontracepcijskih sredstava za žene, i dalje ne postoji kontracepcija za muškarce.

Pilula i za muškarce?
Pilula i za muškarce? (Pixabay)
Više o

muška kontracepcija

,

ouabain

Muška kontracepcija koja nije kondom i dalje nije dostupna, no možda ćemo uskoro ipak doživjeti pomak i u tome pogledu.

Tim istraživača iz SAD-a pronašao je biljku koja bi mogla biti ključ u "zauzdavanju" muške plodnosti.

Nakon što su njezini učinci isprobani na štakorima, istraživanje opisano u časopisu
Journal of Medicinal Chemistry objašnjava kontraceptivna svojstva ouabaina, sastojka koji su afrički lovci koristili za premazivanje stijela za lov, a koji bi otrovao plijen.

Ljudsko tijelo proizvodi ouabain u vrlo niskim količinama, a vjeruje se da on omogućava održavanje krvnog tlaka normalnim. Ponekad se prepisuje kao terapija pacijentima koji su preživjeli infarkt.

Prema izvješćima, ouabain ometa kretanje iona natrija i kalcija i njihovo vezanje za proteine koji su od kritične važnosti za mušku plodnost.

Prethodna su istraživanja pokazala da ouabain smanjuje mušku plodnost, no stručnjaci su upozoravali da uzimanje u prevelikim dozama može izazvati srčane bolesti pa je korištenje sastojka zabranjeno.

To je stručnjake navelo da dizajniraju oblike koji bi bili manja prijetnja za srce i usredotočili bi se direktno na proteine koji se nalaze u spermi. Tako su uspješno razvili sigurnu kontracepcijsku metodu koristeći ekstrakt na nizu ispitivanja provedenih na štakorima.

Iako službena istraživanja još traju, a muška kontracepcijska sredstva i dalje nisu dostupna, vjeruje se da bi njihova učinkovitost mogla biti 96%.

Piše: Andrea Holi
26.01.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno