« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
EKSKLUZIVNO

Hoće li Hillary ‘preživjeti’ Teksas?

Fotografija vijesti
Više o

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

Jonathan Mann

,

američki izbori

Teško nam je i zamisliti Hillary Clinton bez njezinog staromodnog odijela s hlačama, frizure savršene za kaubojski šešir i dvije kubure, za svako bedro po jedna. No, barem zasad to ne moramo činiti. 

Jer kao pravi kauboj iz američke mitologije, ona u  Teksasu uživa snažnu potporu. Barack Obama pobijedio ju je 11 puta zaredom na predizborima i u prednosti je s glasovima, u predviđanjima anketa i s novcem.

U utorak, glasači će odlučivati u Teksasu, Ohiju, Vermontu i Rhode Islandu. Čak je i Bill Clinton nedavno javno priznao: Ako osvoji Teksas i Ohijo, bit će nominirana. Ako ne, ne vjerujem da će joj to uspjeti.

Teksas je država na koju najviše treba pripaziti, ponajprije zato što od svih država koje su ostale daje najviše delegata i jednostavno zbog toga što je to Teksas - mjesto sa savršenom poezijom na odlučujućem ‘jedan na jedan, učini ili umri natjecanju’ između dva kandidata. Clinton dobro poznaje Teksas.

Davne 1972. godine, dok je još bila studentica prava, prijavila se na mjesto volonterke za pridobivanje birača u Rio Grandeu. No, iako je poslije priznala da je ‘hispansko stanovništvo u Južnom Teksasu, razumljivo, bilo vrlo suzdržano prema plavuši iz Chicaga koja nije znala ni riječ španjolskog’, ona je ustrajala. Stekla je prijateljstva u teksaškoj politici i brižno ih njegovala dok je njezin suprug Bill bio guverner Arkansasa i poslije predsjednik.

Obama nema takvu prošlost, ali donosi sa sobom određeno uzbuđenje. A Teksas ima čudno pravilo: uzubuđenje je prednost. Bill Clinton često se zna šaliti: Teksas je jedina država u Americi gdje možete dvaput glasati, a da zbog toga ne završite u zatvoru. Bill Clinton je u pravu: Teksašani imaju pravo ubaciti listić u glasačke kutije i potom glasati na ‘caucusima’.

Kome je toliko stalo da čak dva puta ide na glasanje? Ljudima kojima je strašno stalo do njihova kandidata - glasačima Baracka Obame. Prije nekoliko mjeseci Hillary Clinton imala je prednost u istraživanjima javnog mnijenja u Teksasu. Statistički sada je u mrtvoj utrci. Izlaznost u utorak može ili oživjeti njezinu kampanju ili je dokrajčiti. Teksas bi mogao značiti da ‘Nema zemlje za starce’. No, svakako je ključna zemlja za Hillary Clinton.

Piše: Piše: Jonathan Mann
29.02.2008. 00:17:22
Novi komentar
nužno
nužno