Himalajska sol - zdrava ili ne?
Koliko ima istine u tvrdnjama da je himalajska sol iznimno zdrava i da se za nju isplati izdvojiti više novca jer navodno ima brojne dobrobiti za naš organizam
Himalajska sol već je neko vrijeme na vrhu ljestvice namirnica koje su napravile pravi "bum" u svijetu zdrave prehrane. Ove roze "granule" znatno su skuplje od klasične kuhinjske soli. Osvojile su mnoge, a sve zbog tvrdnji da pomažu u očuvanju zdravlja, prije svega jer sadrže 84 dragocjena minerala neophodna organizmu.
No, u moru marketinga o himalajskoj soli, povremeno dobijemo vijesti kako na Himalaji zapravo nema rudnika soli i da sol koju skupo plaćamo zapravo dolazi iz Poljske i drugih mjesta. Također određeni izvori navode kako plaćamo skup novac za tek nešto korisnih minerala u tragovima.
Je li himalajska sol najzdravija?
Budući da postoji toliko vrsta soli, od morske preko havajske do himalajske, logično se postavlja pitanje koja je sol najbolja. U svima njima glavni sastojak je natrijev klorid, samo male količine ostalih tvari variraju.
Ružičasta himalajska sol je stoga kemijski slična kuhinjskoj soli. Sadrži do 98 posto natrijeva klorida. Ostatak čine minerali u tragovima, poput kalija, magnezija i kalcija, koji soli daju svijetloružičastu nijansu i specifičan okus.
No što se tiče zdravstvenih prednosti, budući da sadrži oko 98 posto natrijeva klorida, to znači da ova sol ima samo oko dva posto minerala. Uzevši u obzir relativno ograničene količine ovih tvari u količini soli koju inače konzumiramo, malo je vjerojatno da nam ona može pružiti bilo kakve značajnije zdravstvene prednosti.
Međutim, upitne su i tvrdnje da himalajska sol ima manje natrija od kuhinjske soli. Kao što je navedeno, oba su približno 98 posto natrijevog klorida. No ružičasta sol obično je u većim kristalima od kuhinjske soli, tako da tehnički može sadržavati manje natrija po žličici.
Neki također vjeruju da ružičasta sol može pomoći tijelu da postigne optimalnu ravnotežu tekućine i spriječi dehidraciju. Istina je da je natrij neophodan za održavanje pravilne ravnoteže tekućine u tijelu, no to vrijedi i za natrij iz drugih izvora kao i himalajsku sol.
S druge strane, kod himalajske soli treba pripaziti na unos joda. Jod je mineral koji je tijelu potreban za održavanje pravilnog rada štitnjače i metabolizma stanica. Veliki izvori joda su riba, plodovi mora, mliječni proizvodi i jaja. Jodirana kuhinjska sol još je jedan uobičajeni izvor ovog minerala, a himalajska sol sadrži manje joda od kuhinjske soli.
Navodne zdravstvene dobrobiti
Unatoč činjenici da ružičasta himalajska sol sadrži samo male količine dodatnih minerala, mnogi ljudi i dalje tvrde da ima brojne zdravstvene dobrobiti.
Navodne zdravstvene dobrobiti himalajske soli:
- Pomaže kod bolesti dišnog sustava
- Uravnotežuje pH vrijednost u tijelu
- Smanjuje znakove starenja
- Poboljšava kvalitetu sna
- Regulira šećer u krvi
- Povećava libido
Izostanak znanstvenih dokaza
Istina je da većina ovih tvrdnji ne može biti potkrijepljena nikakvim ozbiljnim istraživanjem. Na primjer, slane sobe kao tretman za razne plućne bolesti mogu biti od neke koristi, ali općenito su potrebna rigoroznija istraživanja kako bi se ispitala njihova učinkovitost.
S druge strane, neke od ovih tvrdnji zapravo su samo normalni učinci natrijevog klorida u tijelu, tako da ćete te dobrobiti dobiti od bilo koje vrste soli. Na primjer, istraživači su otkrili da prehrana s vrlo malo soli može uzrokovati probleme sa spavanjem, stoga je jasno da je dovoljna količina soli ključna za kvalitetan san. Međutim, studija nije ispitivala ružičastu himalajsku sol, tako da je to vjerojatno učinak natrijevog klorida iz bilo koje soli.
Također, minerali u ružičastoj himalajskoj soli nisu prisutni u dovoljno velikim količinama da bi imali bilo kakav učinak na pH ravnotežu tijela.
Pluća i bubrezi reguliraju pH u tijelu bez pomoći himalajske soli. Nadalje, šećer u krvi, starenje i libido prvenstveno su kontrolirani čimbenicima koji nisu prehrambena sol i jednostavno ne postoje znanstvene studije koje bi pokazale da himalajska sol može imati bilo koju od ovih zdravstvenih prednosti.
Trenutačno nema znanstvenih dokaza koji bi pokazali da ružičasta himalajska sol ima više zdravstvenih koristi od obične kuhinjske soli. Zamjena kuhinjske soli ružičastim granulama može eventualno pomoći u smanjenju unosa natrija, no, kao i kod svake druge vrste soli, treba pripaziti na dnevni unos koji većina premašuje.
Istovremeno, neki znanstvenici tvrde da himalajska sol, osim što nema dokazanih zdravstvenih prednosti, sadrži niz radioaktivnih tvari poput radija, urana i polonija, ali i tvari koje djeluju kao otrovi, poput talija, srećom, u malim tragovima.
Stoga himalajsku sol ne treba smatrati jamcem zdravlja dok legitimne kliničke studije ne dokažu suprotno.
Novi komentar