« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
HIGIJENA

Higijena i nakon COVID-a

Za vrijeme pandemije covida-19 u našemu svakodnevnom životu dominirala je higijena, higijena i... opet higijena, a tako bi, po mišljenju stručnjaka trebalo i ostati

Nastavite dalje...
Nastavite dalje... (Arhiva)
Više o

higijena

,

korona virus

,

Covid-19

Nakon više od dvije godine borbe s novim koronavirusom, još uvijek se na nekim mjestim nose zaštitne maske, dio ljudi se i dalje pozdravlja dodirom šakom ili laktom umjesto rukovanja, a mnogi i dalje marljivo dezinficiraju ruke te radne i ostale površine. 

Stopa zaraze koronavirusom globalno je manja, što je rezultiralo ukidanjem obveznog nošenja maski u maloprodajnim trgovinama i povećalo nadu da pandemija postupno prelazi u endemski stadij. Odustajemo li zbog svega toga od higijenske rutine koje smo se dosad vrlo striktno držali i na koju smo navikli?

"Ni u kojem slučaju", kaže njemački stručnjak za higijenu dr. Klaus-Dieter Zastrow.

S njim se slaže i dr. Clemens Wendtner, šef Odjela za onkologiju, hematologiju, imunologiju, palijativnu medicinu, zarazne bolesti i tropsku medicinu u bolnici Schwabing u Münchenu. "Novi kodeks pravilne higijene primjenjivat će se i nakon pandemije covida-19", kazao je.

Dr. Zastrow smatra da je razborito i dalje imati pri ruci zaštitnu masku kada izađete iz svojega doma.

"Preporučljivo ju je staviti na lice na mjestima s puno ljudi, koji usto stoje nagurani jedan iza drugoga, primjerice u autobusima i vlakovima", kaže.

A dr. Wendtner predviđa da će nošenje maski postati "novo normalno" na vrlo posjećenim konferencijama, posebno za vrijeme sezonskih prehlada i gripe.

"Neće to nužno biti maske FFP2 ili njima slične, poput maski KN95, već jednostavne platnene maske za lice."

No pri odlasku u bolnicu, posjetu domovima za umirovljenike i starije osobe "trebalo bi nositi FFP2 maske da bi se zaštitili pacijenti i štićenici", kaže Wendtner, dodajući da bi maske u tim ustanovama trebali nositi i posjetitelji i medicinsko osoblje.

Dr. Zastrow misli da je dobra zamisao sa sobom i dalje nositi malu bočicu sredstva za dezinfekciju ruku.

"Putujete li, primjerice, podzemnom željeznicom i držite se za ručku koju je prije vas dotaknulo puno ljudi, po iskrcaju bi bilo preporučljivo dezinficirati ruke. Ruke biste trebali dezinficirati i nakon dodirivanja ručki na vratima ili naslona za ruke u zrakoplovima", savjetuje.

Zastrow i nakon covida preporučuje ispiranje usne šupljine i grla svaka tri dana dezinfekcijskim sredstvom za ispiranje usta, koje inaktivira bakterije i viruse koji se šire razgovorom, kašljanjem, pjevanjem itd.

Vodica za ispiranje usta koju možda već koristite, u ovom je slučaju vjerojatno neadekvatna.

07.06.2022. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno