« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

HDZ osudio ustaško znakovlje na Bleiburgu

Svake godine na komemoraciji ista simbolika, a iz struktura vlasti ista priča.

(Marko Mišćević, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Bleiburg

,

antifašizam

,

NDH

,

fašizam

,

ustaški simboli

Predsjedništvo HDZ-a osudilo je danas isticanje ustaških znakovlja tijekom mise za bleiburške žrtve, služene u subotu na Bleiburgu.

Kazao je to predsjednik stranke Ivo Sanader, u stanci sjednice Predsjedništva, naglasivši još jednom da je HDZ i u stranačkom programu afirmirao antifašistički pokret, koji je Hrvatsku svrstao u zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu.

"Ustaški zločinački režim počinio je strašne zločine, od Jasenovca nadalje, i ne može se afirmirati niti je ikome dopušteno na taj način bacati ljagu na Hrvatsku", poručio je Sanader.

Naglasio je da i žrtve na Bleiburgu imaju pravo na pravednu osudu onih koji su počinili zločine.

Naglasio je da zločini ne zastarijevaju te da se HDZ i Vlada zalažu za procesuiranje zločina počinjenih u poraću i komunističkom režimu.

"Tražimo od pravne države da ih procesuira, jer ako je netko bacio ljagu na sveti Domovinski rat, onda taj netko treba biti sankcioniran. Isto načelo vrijedi i za antifašistički pokret. Ako je netko zločinima bacio ljagu na antifašistički pokret, mora biti sankcioniran i ne može se skrivati zato što je star ili nekome to politički odgovara", kazao je Sanader.

Sve mlade je pozvao da shvate kako se hrvatska država, ali i cijela Europa temelje na antifašizmu. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 15:02:48
Novi komentar
nužno
nužno