« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
VRIJEDI ZNATI

HAK testirao zimske gume, evo rezultata

Tradicionalno testiranje ovaj je put napravljeno u dvije dimenzije:175/65 R14 i 195/65 R15, a kao dodatak većoj, testirane su i četiri cjelogodišnje gume

Koje gume odabrati
Koje gume odabrati (Arhiva)
Više o

autogume

,

HAK

,

zimske gume

,

test guma

Hrvatski autoklub i njegovi partneri i ove godine opsežnim testiranjima povrgnuli su niz zimskih pneumatika koje će se europskim vozačima nuditi na prodajnim mjestima u njihovim zemljama.

Tradicionalno testiranje ovaj je put napravljeno u dvije dimenzije:175/65 R14 i 195/65 R15, a kao dodatak većoj, testirane su i četiri cjelogodišnje gume. Maksimalnih ocjena ponovno nije bilo, no čak osam proizvoda, po četiri u svakoj dimenziji, može se „posebno preporučiti", a to znači da im samo korak nedostaje do najboljeg mogućeg rezultata.

Dimenzije 175/65 R14

U manjoj dimenziji, 175/65 R14, kojom voze mali gradski automobili poput Fiata Punto, Ford Fieste, Mazde 2, Opel Corse, Peugeota 206, Renault Clija, Škode Fabije ili VW Pola ovaj je put testirano 14 proizvoda, a kvalitetom su se istaknuli Continental ContiWinterContact TS850, Dunlop SP Winter Response 2, Michelin Alpin A4 i Firestone Winterhawk 3.

Ova četiri proizvoda pokazala su najviše te svakom vozaču mogu garantirati izuzetnu sigurnost i udobnost, a ujednačeni su u svim testnim kriterijima te su ocijenjeni ocjenom „posebno se preporučuje".

Ukupnim brojem bodova Continental je odnio pobjedu pred konkurencijom, za što su u najvećoj mjeri zaslužni najbolji rezultati na mokroj podlozi, posebice kod „gripa" i hidroplaninga, te vrlo dobra ocjena trajnosti. Dunlop je bio najbolji u pogledu utjecaja na potrošnju goriva, Michelin je također pokazao izuzetnu trajnost, dok Firestone nije bio najbolji ni u jednom pojedinačnom kriteriju, no pokazao se odličnom i ujednačenom gumom bez ikakvih nedostataka.

Hrvatski autoklub i njegovi partneri i ove godine opsežnim testiranjima povrgnuli su niz zimskih pneumatika koje će se europskim vozačima nuditi na prodajnim mjestima u njihovim zemljama. Tradicionalno testiranje ovaj je put napravljeno u dvije dimenzije:175/65 R14 i 195/65 R15, a kao dodatak većoj, testirane su i četiri cjelogodišnje gume. Maksimalnih ocjena ponovno nije bilo, no čak osam proizvoda, po četiri u svakoj dimenziji, može se „posebno preporučiti", a to znači da im samo korak nedostaje do najboljeg mogućeg rezultata.  

Dimenzije 195/65 R15

Testiranjima u većoj dimenziji, 195/65 R15 ispitan je isti broj guma kao i u prethodnoj dimenziji, a slični su i rezultati, odnosno broj kandidata u pojedinim ocjenskim razredima. Odlikaša ni ovdje nije bilo, četiri gume mogu se „posebno preporučiti", sedam proizvoda svrstalo se u kategoriju „preporučuje se", jedan je prošao s „djelomičnom preporukom", dok su, kao i u manjoj dimenziji, dva proizvoda ocijenjena neprolaznom ocjenom. 

Sva četiri proizvoda koja se „posebno preporučuju" odlikuju se ujednačenim performansama. Continental ContiWinterContact TS850 i ovdje je minimalnom prevagom u ukupnom broju bodova odnio pobjedu pokazavši pritom najbolje rezultate na snijegu, potrošnji goriva i trajnosti. Bridgestone Blizzak LM 001 najbolji je na suhom, a Dunlop SP Winter Sport 4D i Semperit Speed-Grip 2 oduševili su svojom ujednačenošću ne pokazavši bilo kakve nedostatke. 

03.10.2014. 17:33:00
Novi komentar
nužno
nužno