« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
krpanje proračuna

Grčka vlada uvodi nove poreze na nekretnine

Kako bi namaknuli 2 milijarde eura proračunskog deficita te udovoljili međunarodnim kreditorima grčka vlada najavila uvođenje poreza.

Novi porezni udari na Grke
Novi porezni udari na Grke (Wikipedia)
Više o

Grčka

,

porez

,

proračun

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos najavio je u nedjelju uvođenje novog poreza na nekretnine kako bi zemlja zakrpala manjak u proračunu za 2011., udovoljila međunarodnim kreditorima i osigurala novu tranšu kredita ključnu za izvlačenje države iz krize, dok iz Europe stižu sve glasnija upozorenja glede ostanka Grčke u eurozoni, javlja Hina.

Da bi zemlja ispunila svoje obveze glede smanjenja proračunskog deficita, "u 2011. nedostaje oko 2 milijarde eura", a "jedina djelotvorna mjera je poseban porez na nekretnine", rekao je ministar u izravnoj izjavi za televiziju.

Ministar je ocijenio da je taj "novi nacionalni napor" nužan zbog nepovoljnog "ozračja" prema Grčkoj u inozemstvu, gdje su se ponovo počele širiti glasine o riziku od bankrota, pa i o mogućnosti izlaska te zemlje iz eurozone.

"Naš neposredni prioritet je puno poštovanje proračunskih zadaća za 2011.", rekao je Venizelos, s deficitom od 17,1 milijardi "uključujući servisiranje duga", a za "2012. od 14,9 milijarda".

Ministar je istaknuo da će zemlja i dalje, kao što je planirano, surađivati s trima kreditorima (Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond), ali je istaknuo da je nastupila "promjena okolnosti zbog stajališta nekih veoma važnih zemalja koje imaju presudnu ulogu u eurozoni".

Novi porez na nekretnine kretat će se od pola do 10 eura po četvornom metru izgradnje i biti će na snazi dvije godine, rekao je Venizelos.

11.09.2011. 19:38:41
Novi komentar
nužno
nužno