« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
BIJEG

Gadafijev sin pobjegao u Niger, u Libiji nova prijelazna vlada

Saadi Gadafi, jedan od sinova pukovnika Moamera Gadafija, stigao je u Niger u konvoju od desetak vozila

Fotografija vijesti
Više o

Gadafi

,

Libija

,

Moamer Gadafi

,

saadi gadafi

Jedan od sinova bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija, Saadi, stigao je u nedjelju u Niger, priopćio je nigerski ministar pravosuđa i glasnogovornik vlade Marou Amadou, javlja Hina.

"Dana 11. rujna opohodnja nigerskih oružanih snaga zaustavila je konvoj u kojemu je bio jedan od Gadafijevih sinova", rekao je Amadou. "Dok vam ovo govorim, konvoj ide prema Agadezu, na sjeveru Nigera. Nije isključena mogućnost da do sutra stigne u Niamey", prijestolnicu zemlje, dodao je.

Riječ je o Saadiju Gadafiju, "nogometašu", dometnuo je ministar. Saadi kojemu je 38 godina, športaš s izgledom playboyja, 2004. je odustao od športske karijere kako bi služio u vojsci, gdje je zapovijedao elitnom postrojbom.

U petak je konvoj s "desetak vozila" s članovima Gadafijeve obitelji stigao u Agadez, glavni grad na sjeveru Nigera, u pratnji nigerskih vojnika.

Nove libijske vlasti i dalje bezuspješno traže bivšeg libijskog vođu i ostale njegove sinove, među kojima Saifa al-Islama koji se spominjao kao mogući nasljednik svrgnutog libijskog vođe.

Nova prijelazna vlada u Libiji

"Nova vlada formirat će se za tjedan do deset dana", rekao je na tiskovnoj konferenciji Mahmud Džibril, zamjenik predsjednika Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), političkog tijela ustanika koji su svrgnuli Momera Gadafija, bivšeg libijskog vođu.

"U ovu novu vladu ući će predstavnici libijskih pokrajina", dodao je Džibril.

"Oslobađanje Libije još nije završeno i revolucionari se još bore na bojišnicama", podsjetio je, misleći pritom ponajprije na Bani Valid (170 km jugoistočno od Tripolija) i Sirt (360 km istočno od prijestolnice), gdje pristaše bivšeg režima i dalje pružaju otpor.

Po njegovim riječima, iduća vlada imat će zadaću da provodi odluke NTC-a, a druga će se vlada sastaviti nakon oslobađanja cijele Libije.

Džibril je pohvalio "oslobađanje Tripolija bez krvoprolića". "Očekivali smo krvoproliće, ali je ono spriječeno zahvaljujući zrelosti revolucionara koji su uspjeli zajamčiti sigurnost u prijestolnici", kazao je.

 

12.09.2011. 08:56:18
Novi komentar
nužno
nužno