objavljeno 11.09.2011. 19:38:41
krpanje proračuna

Grčka vlada uvodi nove poreze na nekretnine

Kako bi namaknuli 2 milijarde eura proračunskog deficita te udovoljili međunarodnim kreditorima grčka vlada najavila uvođenje poreza.

Novi porezni udari na Grke
Novi porezni udari na Grke (Wikipedia)

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos najavio je u nedjelju uvođenje novog poreza na nekretnine kako bi zemlja zakrpala manjak u proračunu za 2011., udovoljila međunarodnim kreditorima i osigurala novu tranšu kredita ključnu za izvlačenje države iz krize, dok iz Europe stižu sve glasnija upozorenja glede ostanka Grčke u eurozoni, javlja Hina.

Da bi zemlja ispunila svoje obveze glede smanjenja proračunskog deficita, "u 2011. nedostaje oko 2 milijarde eura", a "jedina djelotvorna mjera je poseban porez na nekretnine", rekao je ministar u izravnoj izjavi za televiziju.

Ministar je ocijenio da je taj "novi nacionalni napor" nužan zbog nepovoljnog "ozračja" prema Grčkoj u inozemstvu, gdje su se ponovo počele širiti glasine o riziku od bankrota, pa i o mogućnosti izlaska te zemlje iz eurozone.

"Naš neposredni prioritet je puno poštovanje proračunskih zadaća za 2011.", rekao je Venizelos, s deficitom od 17,1 milijardi "uključujući servisiranje duga", a za "2012. od 14,9 milijarda".

Ministar je istaknuo da će zemlja i dalje, kao što je planirano, surađivati s trima kreditorima (Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond), ali je istaknuo da je nastupila "promjena okolnosti zbog stajališta nekih veoma važnih zemalja koje imaju presudnu ulogu u eurozoni".

Novi porez na nekretnine kretat će se od pola do 10 eura po četvornom metru izgradnje i biti će na snazi dvije godine, rekao je Venizelos.

11.09.2011. 19:38:41
http://m.metro-portal.hr/grcka-vlada-uvodi-nove-poreze-na-nekretnine/63107/