« Film
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
crtići

Grand prix Animafesta osvojio film "Valcer s Bashirom"

Više o

Animafest

,

pobjednik animafesta

,

Valcer s Bashirom

Izraelski film "Valcer s Bashirom" Arija Folmana, istinita priča o potrazi za dijelovima koji nedostaju u redateljevu sjećanju iz vremena Libanonskog rata osamdesetih, osvojio je Grand prix dugometražnog izdanja Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta, koji je završio večeras dodjelom nagrada u kinu "Europa".

"Valcer s Bashirom" nagrađen je kao film "od neupitne važnosti", koji animacijom obrađuje iznimno bolnu temu, a njegov je "snažan vizualni stil, prikladan i za realistične i za psihološke elemente", ističe se u obrazloženju nagrade.

Posebna priznanja "Animafesta" dodijeljena su irskom filmu "Tajna Kellsa" Tomma Moorea i Nore Twomey, spoj fantastike i legende o nastanku Knjige Kellsa, estonski "Život bez Gabrielle Ferri" bračnog i redateljskog para Priita i Olge Paern, ocijenjen kao "umjetnički i vizualno vrlo snažan", te australski "Mary i Max" Adama Elliota, dirljiva priča o neobičnom prijateljstvu djevojčice iz Australije i Židova u četrdesetima koji živi u New Yorku.

"Mary i Max" dobio je i nagradu publike Mr. M, dok je hrvatski ogranak Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA svoju nagradu dodijelio filmu "Valcer s Bashirom".

Nagradu "Zlatni Zagreb" za najbolji filmski projekt u razvoju dobio je koprodukcijski projekt "Heart in the Wall" poljske autorice Balbine Bruszewske, a posebno priznanje u toj kategoriji "Tales from Gingerland" češkog redatelja Tomaša Hubačeka.

U žiriju 19. Animafesta, u čijoj je konkurenciji od 2. lipnja prikazano deset filmova, bili su Jia Duan iz Kine, Lotte Geffenblad iz Švedske i Dubravko Mataković iz Hrvatske.

Prema ocjeni organizatora, zagrebačkog "Hulahopa", ovogodišnji "Animafest" najopsežnije je i, s više od 7500 gledatelja, naposjećenije dugometražno izdanje toga festivala dosad.

Izbor filmova s "Animafesta" prikazat će se u Splitu i u Rijeci.

 

06.06.2009. 21:52:02
Novi komentar
nužno
nužno